Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Některé špatné domky musely být strženy

Brněnsko: Nyní jsou již podezřelí ve vazbě 

Již začátkem ledna 2009 převzalo Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje případ jedné z developerských společností z tehdejšího Okresního ředitelství policie Brno – venkov.V případu figurují dva druhy poškozených. V prvé řadě se jedná o fyzické osoby, pak také právnické osoby, tedy firmy a společnosti dodávající této developerské společnosti materiál či práce.Případ natáhlo i zadání vypracování znaleckých posudků. V průběhu šetření a dodání těchto posudků bylo potvrzeno, že většina z prací nebyla odvedena v odpovídající kvalitě – např. základové desky některých domů apod…

24. března 2009 kriminalisté provedli domovní prohlídku včetně přilehlých prostor, zde zajistili fragmenty účetní dokumentace.

29. května 2009 bylo vyhotoveno usnesení o zahájení trestního stíhání zástupcům developerské společnosti z Brněnska, které již bylo převzato. Osoby jsou podezřelé z trestného činu podvodu §250 – ve 4. odstavci, za což podezřelým hrozí 12 let nepodmíněně. Škoda přesahuje 16 milionů korun. Jedná se o škody způsobené pouze klientům, škody právnickým osobám zatím nejsou přesně vyčísleny. Celkem bylo zadokumentováno 26 poškozených ze strany klientů.

V současné době probíhá doplňování materiálu hlavně ohledně poškozených právnických osob. Počet poškozených firem a společností bude pohybovat asi okolo třiceti. Je předpoklad, že se zde částka bude pohybovat okolo 1 milionu korun.
Společnost je v insolvenčním řízení (dříve konkurzní řízení), kdy insolvenční správce zadokumentován současný stav společnosti.Dle informací kriminalistů jsou poznatky, že některé osoby i nadále podnikají v oblasti stavebnictví. V současné době je monitorována nová společnost v Praze.

Policie České republiky vyzývá občany, kteří se rozhodnou pro uzavření smlouvy, aby byli velmi obezřetní, finanční prostředky uvolňovali postupně, nenechali se nalákat na přísliby slev při složení větší hotovosti. Také má každý právo zvolit si svůj vlastní stavební dozor, rovněž má každý klient právo nahlížet do stavebního deníku firmy a rozhodně se všem doporučuje vést si pečlivě dokumentaci včetně fotodokumentace. V případě pochybností je dobré nechat si zpracovat odborné posudky, protože ve výše popsaném případě byly některé z domů tak nebezpečné (z hlediska statiky), že  bylo levnější je zcela strhnout a postavit znovu.

 

Aktualizace článku:

Tisková konference z úterý 22. června 2009 posunula celou kauzu developerské společnosti z Brněnska významně kupředu. Na základě poznatků poskytnutých kriminalistům, o možném vyhýbání se trestnímu stíhání  oběma obviněnými, byla provedena prověrka nejen v místě bydliště, ale i v sídle firmy. Tyto byly prodány v exekuci. Na základě operativního šetření zjistili policisté, že se osoby zdržují v jednom rekreačním zařízení na Znojemsku. Z pátku 26. června na sobotu 27. června 2009 byly obě obviněné osoby zadrženy a umístěny do cely předběžného zadržení s návrhem vzetí do vazby. V neděli 28. června 2009 byla na oba obviněné uvalena vazba. Při bleskové akci policistů Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje byla v penzionu zadržena též jedna osoba v celostátním pátrání.

Zpracovala: mjr. PhDr. Soňa Svobodová


 


 

Odkazy do noveho okna

stavbaII

stavbaII 

Detailní náhled

stavbaIII

stavbaIII 

Detailní náhled

stavbaIV

stavbaIV 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem