Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Někteří nemyslí na své potomky

BŘECLAVSKO: Neplnění vyživovací povinnosti se trestá. 

Břeclavsko – Také na  Břeclavsku se policisté setkávají s případy, kdy si jeden z rodičů neplní  zákonnou povinnost - přispívat na své děti. I když uvedený závazek jasně vyplývá ze zákona o rodině, sdělili policisté v těchto dnech podezření ze spáchání přečinu zanedbání povinné výživy dvěma otcům. Cestou zkráceného přípravného řízení poputují spisy na státní zastupitelství, které je kompetentní k vydání návrhu na potrestání.  

Od začátku roku na našem okrese bylo přijato celkem jednašedesát oznámení vztahujících se k tomuto problému. Většinou jsou to zapomnětlivý otcové -z uvedeného počtu je jich celkem šestapadesát, ovšem svůj závazek neplní i pět nezodpovědných žen. U jednoho případu dokonce policisté prověřovali matku, která nepřispívala na pět dětí.

K této problematice lze doplnit, že rodiče, kteří si neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost po dobu delší než čtyři měsíce, mohou být potrestání odnětím svobody až na dvě léta. Pokud se této povinnosti vyhýbají úmyslně, pak se trestní sazba samozřejmě zvyšuje.

por. Mgr. Kamila Haraštová, 2.6.2011

neplnění povinnosti.wav

vytisknout  e-mailem