Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Nemilá podvečerní návštěva

PELHŘIMOVSKO: V obálce byla eura  

 Další případ vloupání do rodinného domku šetří policisté z Humpolce. Neznámý pachatel ve čtvrtek 6. října v podvečerních hodinách vnikl otevřenými vstupními dveřmi na pozemek patřící k domu, který stojí v Jiráskově ulici v Humpolci. Otevřeným okénkem u WC v přízemí vnikl do vnitřních prostor v rodinném domku. Prohledal všechny místnosti domu a odcizil obálku s finanční hotovostí 350 euro. Majiteli způsobil škodu ve výši nejméně 8.750 korun.
  
   V letošním roce je to již třiatřicátý případ vloupání do rodinného domu na Pelhřimovsku. Pachatelé způsobili majitelům domů škodu, která dosahuje částky téměř 860.000 korun. Dvacet domů, což činí 61 procent z celkového počtu vykradených domů, se nachází na teritoriu Obvodního oddělení Pelhřimov. Vloupání do domů nahlásili majitelé nemovitostí v Pelhřimově, pachatelé se vloupali i do domů v Rynárci, Starém Pelhřimově, Božejově či v Nové Cerekvi.
  
   Na druhé pomyslné příčce nejčastějších vloupání do rodinných domů se zapsalo území Humpolecka. Celkový počet vloupání za tři čtvrtletí letošního roku dosáhl počtu devět, což je z celkového počtu 27 procent. Tady je nejvíce vloupání do rodinných domů v Humpolci a poté následují přilehlé obce - Želiv, Krasoňov a Staré Bříště.
 
     Čtyři vloupání do rodinných domů zaevidovali policisté na území pacovského obvodního oddělení. Z celkového počtu to je 12 procent. Domky se nacházely mimo město Pacov v přilehlých obcích.
 
     Vloupání do rodinných domů se zatím vyhnulo majitelům na území Kamenicka a Počátecka.
   
    K vloupání do rodinných domů nejčastěji dochází v nočních hodinách, nebo v době, kdy jsou majitelé v práci. Pachatel využije pootevřených ventilaček, sklepních okének, žebříků, které stojí u domu nebo do domu vnikne násilím, kdy rozlomí zámky u dveří nebo rozbije okna. Z domů pachatelé nejčastěji odcizují hlavně bankovky jakékoli měny, šperky, hodinky, platební karty, mobily či kamery. V několika případech se pachatel vloupal i do rekonstruovaných domů a novostaveb. Z těchto prostor odcizil nové nebo ještě ani nezapojené vybavení kuchyní, kotle nebo centrální vysavače.
 
     Za celý rok 2010 jsme zadokumentovali třicet vloupání do rodinných domů. V porovnání s letošním rokem je již nyní vidět, že tato majetková kriminalita zaznamená vzestupný trend. A jak je to s objasněností? „Policisté se touto kriminalitou zabývají i v době, kdy šetří jiné případy. Jedná se o kvalifikovanou trestnou činnost většinou páchanou organizovanými skupinami, které působí po území celé republiky. Proto jsou případy objasňovány v průběhu celého roku. Stává se, že jsou objasněny i případy, které se staly v loňském roce", zdůraznil vedoucí oddělení obecné kriminality npor. Luboš Jakoubek.
 
      Návod, jak předcházet vloupání do rodinných domů, neexistuje. Můžeme pouze dát několik rad, jak svůj dům lépe zabezpečit před možným vloupáním.
 
  • zabezpečení přízemních oken domu pomocí mříží, bezpečnostních fólií, skel, uzamykatelných uzávěrů a kování,
  • instalace bytových ovladačů zámku domovních dveří a videotelefonů,
  • zasklení lodžií a balkonů
  • instalace kamerového systému,
  • pořízení a využití na hlídání nemovitosti psa,
  • při delším pobytu mimo dům (v době prázdnin, víkendů apod.), využít souseda nebo příbuzných k dohledu nad opuštěným domem, k výběru letáků ze schránek, zalití květin apod.


    por. Bc. Hana Kotková, komisař
    10. října 2011 
 

vytisknout  e-mailem