Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nenaleťte podvodníkům na internetu

KLADENSKO – Policisté opětovně varují občany, aby nekomunikovali s neznámými osobami na sociálních sítích. 

V minulých dnech se na policisty Obvodního oddělení Kladno – venkov obrátila pětačtyřicetiletá žena, která na sociální síti naletěla podvodnici.

Oznamovatelka policistům uvedla, že se na ní, prostřednictvím aplikace messenger, obrátila neznámá pachatelka, která se vydávala za její kamarádku na facebooku a pomocí zpráv z oznamovatelky vylákala její telefonní číslo, na které následně zaslala závadné kódy, které oznamovatelka dle pokynů zpětně zaslala prostřednictvím aplikace messenger na výše uvedený profil své kamarádky.

Po odeslání výše uvedených kódů obdržela oznamovatelka od jejího mobilního operátora jedenáct SMS zpráv o úspěšném zaplacení 600,- Kč, čímž měla být způsobena škoda v celkové výši 6.600,- Kč ku škodě oznamovatelky. Tímto jednáním byl účet oznamovatelky za mobilní služby navýšen o částku 5.400,- Kč.

Skutek je prošetřován jako přečin podvodu a pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Policie ČR proto opětovně varuje před podvodníky s falešnými účty. Jejich cíl je jediný: vylákat z uživatelů sociálních sítí peníze.

Co lze tedy oběti doporučit?

1. Věc oznamte na Policii ČR pro podezření z podvodu, předložte komunikaci s dotyčnou osobou nejlépe v originální podobě. Komunikaci nemažte a při oznámení předložte také veškeré údaje k provedeným platbám a k předmětnému účtu pachatele (tj. SMS, DMS apod.).

2. Dotyčného pachatele v online prostředí neblokujte, neodstraňujte z přátel.

3. Kontaktujte všechny Vaše přátele na sociální síti a o daném podvodném jednání konkrétního falešného účtu je informujte.  Váš účet na sociální síti si nastavte jako soukromý, aby obsah, který sdílíte (fotografie apod.), viděli pouze Vaši přátelé a mohli Vás kontaktovat jen ti, kterým dáte souhlas. Pokud někdo z Vašich přátel pachateli zaplatil, nechť si ponechá v originální podobě proběhlou komunikaci s pachatelem a věc oznámí na Policii ČR.

4. V případě dětských telefonů vypněte možnost používat premium SMS a další zpoplatněné SMS služby. Vypnutí umožňuje každý mobilní operátor.

nprap. Michaela Nováková 
tisková mluvčí
P ČR  Kladno
7. října 2020

vytisknout  e-mailem