Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nenechávejte věci v autech

SEMILSKO - Zloději se zaměřují na Český ráj. 

Český ráj patří po mnoho desetiletí mezi nejvíce vyhledávané turistické oblasti u nás. Tato krajina nabízí návštěvníkům spoustu krás a zajímavostí. Krásy přírody, staré hrady a zámky, lidovou architekturu, nádherné lesy, ale také masivy skal, spoustu rybníků a řek. Krom toho, že je Český ráj chráněnou krajinnou oblastí, získal si i statut geoparku UNESCO.

Není proto pochyb o tom, že tím vším si tato oblast získala své obdivovatele a je vyhledávána turisty, a to zejména v letních měsících, které jsou přímo předurčeny k různým výletům, návštěvám památek, hradů či zámků. Mnohdy ale celodenní zážitky zastíní okamžik, když se vrátí k autu.

Své o tom vědí policisté z Turnova, do jejichž "správy" spadá chráněná krajinná oblast Český ráj. Turisty vyhledávanými a atraktivními lokalitami jsou zejména Hrubá Skála, dále pak okolí rybníků Věžák, Vidlák, Sedmihorky a Trosky. A právě v těchto prázdninových měsících se více než jindy obracejí návštěvníci této chráněné krajinné oblasti na policisty s oznámeními, že jim byla vykradena auta.

K většině případů by navíc nemuselo vůbec dojít, kdyby se majitelé aut chovali bezpečněji. Již bezmála desítka návštěvníků totiž doplatila na to, že si ve svých autech nechala viditelně na sedačkách své věci. Auta navíc nechávají na místech mimo vyhrazená parkoviště, na lesních cestách. Ušetří tím sice několik desítek korun za parkovné, ale způsobená škoda pak několikanásobně tuto částku převýší. Dokladem toho jsou následující případy z přelomu července a srpna letošního roku:

- vloupání do Škody Octavia zaparkovaná u rybníka Věžák - odcizená kabelka ze sedačky, škoda 6 tisíc korun;
- vloupáni do Mazdy - Hrubá Skála - odcizená kabelka ze sedačky, škoda přes 13 tisíc korun;
- vloupání do Škody Felicie - Hrubá Skála - odcizená kabelka ze sedačky, škoda necelé dva tisíce korun;
- vloupání do Škody Octavia combi - Hrubá Skála - odcizená taška s navigací, foťák, značková trika, škoda 20 tisíc korun;
- vloupání do Ford Fiesta u Věžického rybníku - odcizené batohy se svršky, doklady, telefony - škoda bezmála 40 tisíc korun;
- vloupání do Škody Fabia u rybníku Věžák - odcizená taška s osobními doklady, penězi, telefony - škoda přes 12 tisíc korun;
- vloupání do Renault Scenic v Sedmihorkách - odcizená peněženka ze sedačky - škoda 7 tisíc korun.

U všech těchto případů stačilo pachateli pouhým pohledem zhodnotit, zda se vyplatí do auta vloupat. Věci byly položeny viditelně na sedačkách. Pak už jen stačilo rozbít okno . . . . .

TURISTŮM DOPORUČUJEME:

  • parkovat na místech k tomu určeným
  • nenechávat věci v autě viditelně na sedačkách
  • i v případě chvilkového vzdálení se od vozu brát s sebou veškeré osobní doklady, mobily, peníze či cenné věci

 

mjr. Bc. Vlasta Suchánková
13. 8. 2012
 


 


 

vytisknout  e-mailem