Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Není investice jako investice. Dejte si pozor na investování do kryptoměny

BEROUNSKO – Poškozený přišel o desítky tisíc korun a osobní data. 

Podvodníci na internetové portály a sociální sítě umísťují reklamy, kterými občany lákají na velmi výhodné zhodnocení vkladů za pomocí podvodných investičních portálů do světových měn, zejména bitcoinů. Ti zneužívají mnohdy nedostatečně informované uživatele, kteří v investici do kryptoměn vidí možnost rychlého zisku.

Lidé jsou po předchozím vyplnění osobních údajů do předloženého formuláře těmito pachateli telefonicky osloveni a po psychickém nátlaku jsou přinuceni k instalaci programu AnyDesk do svého počítače či mobilního telefonu. Tento program slouží pro vzdálenou správu počítačového zařízení. Dále je poškozený telefonicky instruován, aby sdělil číselný kód pro autorizaci vzdáleného přístupu do jeho počítače a dále je pod záminkou „dokončení autorizace“ přiměn k přihlášení se do svého internetového bankovnictví. Následně jsou podvodníky za pomocí programu AnyDesk či AnyData prováděny platební operace ve prospěch cizích bankovních účtů, či směnáren pro nákup kryptoměn. V omyl uvedení občané, následně tyto transakce autorizují, a tak o své finanční prostředky nenávratně přijdou.

Vidina rychlého zisku se stala osudnou 46letému muži, který přišel o více než 30 tisíc korun. Ten reagoval v prostředí internetu na inzerát ke koupi kryptoměny, přičemž poté, co vyplnil formulář s osobními údaji, byl telefonicky kontaktován neznámým pachatelem, který ho pod legendou založení osobního účtu pro obchodování s kryptoměnou navedl ke stažení programu AnyData do svého počítače. Jeho instalací podvodník získal vzdálený přístup do osobního počítače, e-mailu a bankovního účtu šestačtyřicetiletého muže. Během dokončení registrace se neznámému pachateli podařilo vylákat finanční hotovost ve výši skoro 34 tisíc korun.

Berounští policisté zahájili ve věci úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, kde je trestní sazba až do dvou let.

Preventivní rady:
Nikomu cizímu kromě ověřených institucí po telefonu:

  • nesdělujte své osobní údaje
  • zasílejte ofocené osobní doklady
  • nesdělujte mu tištěné informace z platební karty
  • nesdělujte kód, kterým by vzdáleně přistupoval k Vašemu počítači
  • pokud je k vašemu počítači někdo z nějakého důvodu vzdáleně připojen, tak neprovádějte přihlášení do svého internetového bankovnictví
  • nesdělujte bankovní autorizační SMS kódy, či jiným způsobem cizí osobě neautorizujte platbu

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
28. prosince 2021

vytisknout  e-mailem