Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Neobvyklé policejní případy

České Budějovice, Český Krumlov a Strakonice byly o víkendu dějištěm několika neobvyklých policejních případů. 

Mimo běžné zlodějny a podvody řeší policisté i neobvyklejší případy. Víkendová policejní svodka přinesla, samozřejmě mimo jiné i internetový podvod se zlatem, dvojí manželství a opuštění svěřené osoby, ale popořadě.

České Budějovice
V pátek obvinili kriminalisté z Českých Budějovic, místního jednadvacetiletého mladíka z podvodu. Během prvních šesti měsíců letošního roku podvedl několik osob o částku zhruba 116 000 korun. Prostřednictvím internetového aukčního a inzerčního portálu nabízel pod různými jmény s několika kontaktními e-maily, výpočetní techniku a také investiční zlato. Přesto, že policie opakovaně varuje veřejnost před podobnými transakcemi a především před zasíláním peněz předem, našlo se několik neopatrných osob, které si objednaly nabízené notebooky a zaslaly peníze předem.


V několika případech pak dokonce mladík, který nikdy žádné nabízené zboží neměl, nabídl k prodeji zlato o váze 1 kg a také předem zinkasoval peníze. Peníze sim mladík nechal zasílat na svůj účet. Žádné zboží nikomu nikdy nezaslal a peníze použil pro svoji potřebu. V případě odsouzení hrozí obviněnému trest odnětí svobody ve výši až pěti let. Jak se na tomto případu s nabízeným „zlatem“ ukázalo, nerozumnost lidí nezná hranic.

Strakonice
Další velmi neobvyklý případ řeší kriminalisté ze Strakonic. O víkendu zahájili vyšetřování šestatřicetileté ženy ze Strakonic. Žena je podezřelá z trestného činu dvojího manželství podle § 194 odst. 1 tr. zákoníku. V prosinci loňského roku uzavřela na městském úřadu manželství s devětatřicetiletým mužem. Sňatek uzavřela s vědomím, že její předchozí manželství z roku 2006 s mužem z Alžírska, nezaniklo. Žena se tímto, pro většinu novomanželů šťastným okamžikem, dopustila trestného činu.

Český Krumlov
A poslední neméně zajímavý případ prověřují policisté z Obvodního oddělení Horní Planá. Dvaapadesátiletá žena z Krumlovska má opatrovnickým soudem do své péče svěřenou pětašedesátiletou ženu. Ta je nesvéprávná a není schopná si samostatně zajistit základní životní potřeby. Mladší žena se tedy o ni má starat a pobírá na ni i invalidní důchod. Místo toho, však svoji svěřenkyni koncem srpna letošního roku vyhodila ze společného obydlí a ta přespala venku. Nalezl jí jiný příbuzný, který se o ni postaral a dále o ni pečuje. Podezřelá žena tak poškozenou vystavila nebezpečí ublížení na zdraví a je podezřelá z trestného činu opuštění dítěte nebo svěřené osoby.

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

23. září 2012

 

vytisknout  e-mailem