Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Neodváděl platby za zaměstnance

KROMĚŘÍŽSKO: Peníze využil na další chod společnosti.  

Včera zahájil komisař oddělení hospodářské kriminality trestní stíhání proti dvaapadesátiletému muži z Holešova a to pro trestný čin neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby. Zároveň zahájil trestní stíhání proti holešovské firmě, ve které byl muž jednatelem, což umožňuje zákon o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim, který je účinný od 1. ledna 2012.
Muž jako jediný jednatel společnosti neodvedl za období od prosince 2012 do listopadu 2014 Okresní správě sociálního zabezpečení Kroměříž pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Šlo o bezmála 103 tisíc korun. Peníze byly sraženy z mezd zaměstnanců, ale muž je využil k dalšímu chodu firmy. Dále neodvedl Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky za období od srpna do prosince 2014 pojistné na zdravotní pojištění. Šlo o více jak 15 tisíc korun. Peníze byly opět sraženy zaměstnancům z jejich mezd, ale jednatel je využil pro chod firmy.
Kriminalisté na případu usilovně pracovali, vše zaevidovali, nashromáždili potřebné informace a důkazy. Nyní muži za trestný čin neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby hrozí až tři roky vězení. Trestu by se mohl vyhnout, pokud by svou povinnost dodatečně uhradil, avšak musel by tak učinit dříve, než soud prvního stupně začne vyhlašovat rozsudek. Toto povoluje trestní zákoník u trestného činu, kterým je právě neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby a u zanedbání povinné výživy. Firmě hrozí zákaz činnosti.  
 
20. května 2015, nprap. Ing. Barbora Balášová
 
 

vytisknout  e-mailem