Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Neoprávněná manipulace s tachografem

DĚČÍN - Nákladní soupravu zajistili policisté, řidič byl do 48 hodin postaven před soud, dopravce složil stotisícovou kauci. 

     Minulý pátek 2. února, krátce před 8. hodinou ráno, zastavili a kontrolovali v Děčíně na ulici Ústecká policisté z dopravního inspektorátu Děčín, kteří se specializují na dodržování sociálně právních předpisů u nákladní dopravy, řidiče jízdní soupravy, složené z tahače a návěsu s chorvatskými registračními značkami. Policisté vyzvali řidiče, aby jim předložil doklady potřebné pro řízení vozidla a poté také doklady, které se týkají provozu nákladní soupravy. Při kontrole dat z tachografu  a následným šetřením policisté zjistili závažné porušení. Na kartě řidiče a do digitálního tachografu nebyla zaznamenána jízda, ale byl zaznamenán odpočinek, a to v době, kdy řidič prokazatelně s jízdní soupravou jel. 

     Nákladní vozidlo bylo zajištěno a následně podrobeno důkladnému znaleckému zkoumání snímače, tachografu i řídící jednotky vozidla. Odborným posudkem bylo prokázáno, že vozidlo bylo v provozu v době, kdy tachograf vykazoval nepřetržitý odpočinek. Tedy, že řidič měl úmyslným jednáním ovlivnit zápis dat do tachografu a karty řidiče tím, že provedl neoprávněnou úpravu softwaru, kterou spustil zadáním aktivačního kódu na tachografu a tím zabránil zápisu dat do tachografu a karty řidiče.  Policisté řidiče zadrželi a umístili do policejní cely.

     Následující den policisté 40letému řidiči v rámci zrychleného zkráceného řízení sdělili podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací.  Ten se při výslechu k úmyslné manipulaci s tachografem doznal.  Podezřelý  muž byl  do 48 hodin postaven před soud, který v neděli 4. února rozhodl o jeho potrestání podmíněným trestem odnětí svobody a  peněžitým trestem. Samotnému zahraničnímu dopravci dopravní policisté uložili stotisícovou kauci za porušení povinnosti dopravce, kterou uhradil.

     V rámci dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu se dopravní policisté pravidelně zaměřují na nákladní dopravu. S důkladnými silničními kontrolami, zaměřenými mimo jiné i na dodržování sociálních předpisů, tak musí počítat  řidiči nákladní dopravy potažmo samotní dopravci. Dodržování sociálních předpisů je důležité k zachování bezpečnosti na našich silnicích a samotnému zdraví řidičů!

Děčín  9. února 2024 
por. Bc. Eliška Kubíčková
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Dopravní kontrola Děčín - tachograf

Dopravní kontrola Děčín - tachograf 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem