Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Neoprávněně obchodoval se šrotem

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Načerno obchodoval s tunami kovového odpadu.  

 

Železo, hliník, měď nebo jiné kovy a jejich slitiny několik let vyhledával podnikavý muž z Kunovic. Nebyl ale pouličním sběračem, který by do sběrných surovin jezdil s ručním vozíkem, na kterém by bylo pár kilo šrotu. Do sběrných dvorů posílal jedno nákladní auto za druhým. Třiatřicetiletý muž s odkupováním a prodejem kovového odpadu podnikal. Jeho podnikání bylo ale neoprávněné. To mu ale nebránilo v tom, aby do sběren dovezl na tisíc tun šrotu.

Od začátku roku 2008 do letošního června objížděl především zemědělská družstva v regionu celého Uherskohradišťska a nabízel jim, že je zbaví starých kovových konstrukcí, nádrží nebo jiných vyřazených krámů. Lidem z družstev a firem nabízel dobrou cenu s tím, že se o vše postará. Sám kovové věci rozpaloval, třídil a připravoval do kontejnerů, se kterými pak řidiči jezdili do sběrných dvorů. Kvůli prodeji velkého množství odpadu měl většinou domluvenou lepší výkupní cenu. Z utržených peněz měl odevzdávat domluvenou částku družstvům a firmám, které si jej najaly. Zbytek peněz zůstával jemu.

Uherskohradišťští kriminalisté v souvislosti s prověřováním jednoho trestního oznámení přišli na to, že tento třiatřicetiletý muž nemá žádné živnostenské oprávnění k této činnosti, kterou se živil. Při následném pátrání se kriminalistům podařilo prokázat, že tento podnikavec za dva a půl roku dovezl do sběrných dvorů ve Starém Městě, Tupesích, Tlumačově a Bruntálu celkem ve sto osmdesáti případech kovový odpad, za který mu společnosti vyplatily téměř čtyři miliony korun. Kolik z toho odevzdal nasmlouvaným firmám, není jasné, stejně jako se prověřuje odvod daní z této činnosti. Kriminalisté jej za jeho černé obchodování obvinili ze spáchání trestného činu neoprávněné podnikání, za což mu ze zákona hrozí až pět let vězení.


 

15. říjen 2010, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem