Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Neoprávněné užívání cizí věci

Zmocnil se osobního vozu 

V noci na 19. června 2011 došlo k odcizení osobního vozidla značky AUDI A4, které majitel zaparkoval 18. června ve 20 hodin v ulici Přemyslova v Rokycanech. Společně s vozem tak zmizely i věci uložené uvnitř vozidla : osobní doklady, doklady k vozidlu, platební karta a finanční hotovost v naší i zahraniční měně. Pachatel měl svým jednáním způsobit škody za 150 tisíc korun. Případem se nyní zabývají policisté obvodního oddělení Rokycany pro podezření ze spáchání přečinů neoprávněné užívání  cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

V letošním roce se jedná v našem regionu o třinácté odcizené vozidlo, proto přinášíme několik  stěžejních informací o základním zabezpečení vozidla : 

  • mechanické zábranné prostředky - jejich instalace je základním stupněm ochrany vozidla, protože mají za úkol  prodloužit dobu nutnou k odcizení vozidla a tím toto znemožnit (tímto prvkem je například mechanické uzamykání systému řazení)
  • elektronické zábranné prostředky - imobilizéry, autoalarmy (autoalarm je vhodným doplňkem pro kombinaci s např. mechanickým zabezpečením, jelikož aktivně upozorňují okolí vozu na neoprávněnou manipulaci; imobilizér je zařízení, které blokuje možnost neoprávněného nastartování vozidla - může přerušovat důležité elektrické a palivové obvody vozu;  imobilizér v kombinaci s autoalarmem výrazně zvyšuje ochranu vozu)
  • vyhledávací systémy -   umožňují přenos informace o útoku na vůz, o jeho konkrétním pohybu, či výskytu, tím zajišťují vyhledání odcizeného vozu a případné dopadení pachatele (jde o vyhledávací, monitorovací a lokalizační systémy)
  • identifikační systémy - neodstranitelné označení vozů speciálními prostředky, které znemožňují změnu identity vozidla (příkladem může být neodstranitelné značení skel - pískování, nebo značení mikrotečkami, kterými se značí nosné díly karoserie)

nprap. Bc. Jana Tomková
20.6.2011

vytisknout  e-mailem