Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Neoprávněné užívání vozidla

Tábor – Planá nad Lužnicí – Koho potkáte na silnici.  

Táborští dopravní policisté zahájili koncem tohoto týdne úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného užívání cizí věci, a to hned ve dvou podobných případech. V prvním z nich si mladík (21) na sklonku loňského roku „vypůjčil“ bez svolení majitele klíčky od osobního vozidla tovární značky Mazda 323 a vyjel se projet z Tábora do Sezimova Ústí. Nic mu nevadilo, že není a nikdy nebyl držitelem řidičského oprávnění. Při dopravní kontrole navíc vyšlo najevo, že za volant usedl pod vlivem marihuany.

Ve druhém obdobném případě si mladík (20), rovněž na sklonku loňského roku a taktéž bez vědomí majitele, vzal klíčky od vozu tovární značky Škoda Felicia a hodlal se vydat do ulic Plané nad Lužnicí. Jeho jízda skončila havárií, kdy narazil do betonového sloupku. Při šetření události vyšlo rovněž najevo, že není a nikdy nebyl držitelem řidičského oprávnění.

Oba se tak budou zodpovídat, mimo jiné, z přečinu neoprávněného užívání cizí věci. U soudu jsou ohroženi trestem odnětí svobody na dobu až dvou let nebo trestem zákazu činnosti. Na legální usednutí za volant vozu si budou muset zřejmě delší dobu počkat. Nerespektovat zákon se zkrátka nevyplácí.

por. Mgr. Miroslav Doubek   ta.pis@pcr.cz

10. ledna 2016

 

vytisknout  e-mailem