Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Neosvětlené kolaře čeká pokuta

BLANENSKO: Policisté chystají večerní kontroly cyklistů. 

     Večerní jízda na kole beze světla se může cyklistům nevyplatit. A to hned v několika směrech. Na jedné straně jsou vystaveni nebezpečí, že je srazí nějaké projíždějící auto nebo se mohou stát příčinou dopravní nehody. Pokud je neosvětlené uvidí na silnici policisté, hrozí jim za tento přestupek uložení pokuty až do dvou tisíc korun. 
 
      Povinnost cyklisty jezdit za snížené viditelnosti řádně osvětlen upravujei zákon o provozu na pozemních komunikacích. Ten v § 58 mimo jiné říká: „Cyklista je povinen za snížené viditelnosti mít za jízdy rozsvícen světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy. Je-li vozovka dostatečně a souvisle osvětlena, může cyklista použít náhradou za světlomet svítilnu bílé barvy s přerušovaným světlem.“
 
      To, zda cyklisté toto ustanovení zákona dodržují a za snížené viditelnosti jezdí řádně osvětleni, budou policisté na silnicích okresu Blansko kontrolovat nejen během léta, ale i celého podzimu. Policisté totiž stále častěji na silnicích potkávají neosvětlené cyklisty. Při jedné z kontrol například zastavili nedaleko Rájce-Jestřebí mladíka, který jel v noci v tmavém oblečení a bez jakékoliv odrazky či světla, takže jej na silnici nebylo téměř vidět. Jindy zase neosvětlený cyklista při dechové zkoušce nadýchal více jak jedno promile alkoholu.

 

vytisknout  e-mailem