Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Neosvětlení cyklisté pod vlivem alkoholu

ROKYCANSKO - Během čtyř dní odhalili policisté tři cyklisty pod vlivem alkoholu. Nejmladší z nich nadýchal téměř dvě promile. 

     Neustále se opakuje, že alkohol za volant nepatří. Tři cyklisty pod vlivem alkoholu, které kontrolovali policisté během čtyř dní, jsou upozorněním, že alkohol nepatří ani za řídítka. Pamatujte, že jako cyklisté jste v provozu také jako řidiči, i když nemotorového vozidla. Svoji nesprávnou a mnohdy riskantní jízdou pod vlivem alkoholu můžete ohrozit nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu.
     Minulý pátek krátce po deváté hodině večer v ulici Rokycanova v Rokycanech zastavili dopravní policisté 39letého cyklistu z důvodu, že jízdní kolo nebylo vybaveno stanoveným osvětlením. Následně provedená dechová zkouška byla s pozitivním výsledkem téměř půl promile.
     O den později v nočních hodinách zastavila stejná policejní hlídka pod dálničním mostem ve směru jízdy na Těškov 27letého cyklistu, který rovněž neměl v noční době na jízdním kolem řádné osvětlení. Tento cyklista měl navíc psa na vodítku, které držel za jízdy v ruce. K tomu všemu při provedené dechové zkoušce přístroj detekoval bezmála 1,8 promile.
     V úterý tohoto týdne kontrolovali dopravní policisté rovněž již za snížené viditelnosti v obci Mýto cyklistu, který neměl rozsvícené osvětlení a při jízdě byl stejně jako shora uvedení posilněn alkoholem.  Muž ve věku 33 let při dechové zkoušce nadýchal přes půl promile.
     Policisté nejsou dle zákona oprávněni vyřešit cyklistu pod vlivem alkoholu v blokovém řízení, o takovém přestupku rozhoduje vždy správní orgán, který může cyklistovi uložit pokutu od 2 500 korun do 20 000 korun. Na místě je také uvést, že cyklista pod vlivem alkoholu na rozdíl od řidiče motorového vozidla pod vlivem alkoholu nemůže přijít o řidičský průkaz.
     V zákoně o provozu na pozemních komunikacích se považuje cyklista za řidiče nemotorového vozidla. Z toho vyplývá, že cyklista nesmí řídit jízdní kolo pod vlivem alkoholu. Za připomenutí stojí zmínit, že tento zákaz platí nejen na běžné pozemní komunikace, ale rovněž na cyklostezkách.
     Pamatujte, že alkohol za řídítka nepatří. Neužívejte alkohol před jízdnou, ale ani během jízdy. Pod vlivem alkoholu ohrožujete sebe i ostatní.
     V loňském roce se nejvíce bouralo v pátek (34), shodnými čísly byla neděle, úterý a sobota (27), nejméně dopravních nehod bylo v pondělí (22).
     Alkohol či návyková látka u viníka dopravní nehody byla v loňském roce z celkového počtu 185 dopravních nehod v 18 případech a v 11 případech byl účastníkem či viníkem nehody cyklista.

Rok Celkový početDN Řidič motorového vozidla Řidič nemotorového vozidla
2014 185 161 11
2013 178 156 13

nprap. Hana Kroftová
11. listopadu 2015

vytisknout  e-mailem