Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Neosvětlený cyklista v protisměru

JIČÍNSKO - Na silnici 1. třídy jel opilý a s marihuanou  

Dnes v nočních hodinách, půl hodiny po půlnoci, chtěli policisté obvodního oddělení policie v Hořicích zkontrolovat v rámci běžné hlídkové činnosti cyklistu, který jel ve směru z Hořic na silnici č. I/35 ve směru na Jičín na neosvětleném jízdním kole a jeho jízda naznačovala, že by mohl být pod vlivem alkoholu nebo drog. Na velmi frekventovanou silnici vjel bez respektování přednosti v jízdě, přejel do protisměru a ohrožoval nejenom sebe, ale i další řidiče, kteří tudy v danou chvíli projížděli. Policisté tedy cyklistu po několika metrech zastavili. Již při prvotním kontaktu bylo zřejmé, že je z něho silně cítit alkohol a policisté nabyli i dojmu, že by mohl být pod vlivem drog. Muž místo toho, aby uznal svoji chybu, odmítl prokázat svoji totožnost a začal se chovat agresivně. Uvedl, že občanský průkaz u sebe nemá a uvedl smyšlené údaje osoby, která se v registru obyvatel nenachází. Odmítl se podrobit jak dechové zkoušce na alkohol, tak orientačnímu testu na přítomnost drog v těle. Odběr tělních tekutin ve zdravotnickém zařízení ke zjištění, zda je či není ovlivněn alkoholem nebo jinou návykovou látkou, také odmítl.

Po opakovaných marných výzvách, aby s kolegy spolupracoval, se snažil z místa odjet a byl tedy zajištěn. Protože při služebním zákroku kladl aktivní odpor, využili policisté svého zákonného oprávnění a použili proti němu donucovací prostředky. Při bezpečnostní prohlídce zjistili, že doklad totožnosti u sebe má, že se jedná o 32 letého muže z Prahy a kromě občanského průkazu u něho nalezli i 0,4,g sušiny marihuany. Dechové zkoušce na alkohol se podrobil až na protialkoholním zařízení, kde mu byla naměřena hodnota pod 1 promile alkoholu v dechu.

Muž je v současné době podezřelý ze spáchání přestupků jednak na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, jednak proti bezpečnosti silničního provozu a také proti veřejnému pořádku. Ve správním řízení mu hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun.

mjr. Mgr. Ivana Ježková, 27.4.2016, 12:30

vytisknout  e-mailem