Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nepoužila cyklistickou přilbu

ČESKÁ LÍPA - Nyní je v ohrožení života. 

     Z pondělí na úterý krátce po půlnoci  projížděla 40 letá cyklistka na svém horském jízdním kole od Starých Splavů do Doks, přičemž při špatné viditelnosti  na štěrkem pokryté cyklostezce a zřejmě  i vlivem rychlé jízdy neudržela  svou stabilitu  a havarovala najetím do stromu. Žena při nárazu utrpěla těžké poranění hlavy, se kterým byla sanitou zdravotnické záchranné služby v bezvědomí převezena  na traumatologické oddělení liberecké nemocnice. Její zdravotní stav je i nadále vážný.

     Dopravní policisté  zjistili, že  cyklistka při jízdě nepoužila ochrannou přilbu,  a ačkoliv ji měla sebou, zavěsila si ji jen na kolo. Chybu, kterou udělala, nyní draze platí . Přilba by jí zřejmě uchránila od úrazu, který ji upoutal na lůžko. Zákon o silničním provozu ukládá povinnost chránit se cyklistickou přilbou jen dětem mladším osmnácti rokům, to však neznamená, že by zdraví a život těch ostatních neměl být chráněn. I zkušeného cyklistu může na jeho cestách zaskočit vyjímečná nepříznivá situace, která skončí nehodou,  a na tyto případy bychom měli být připraveni všichni.

     Na základě nepříznivých statistik případů těžkých i smrtelných zranění u cyklistů, které nechránila cyklistická přilba,  vznikl již před lety v České republice projekt "Na kolo jen s přilbou", který mládež školního a předškolního věku motivuje k nošení cyklistické přilby při jízdě na kole. Vznikají ale podobné projekty další a zaměřené i na širší veřejnost. Jeden z nich proběhne například 19. května  na cyklostezce Varhany v odpoledních hodinách pod názvem "Na kolo bezpečně". Pořadatelé akce, kterými jsou Město Česká Lípa, Městská policie Česká Lípa, Policie ČR, Krajský úřad Libereckého kraje - Tým silniční bezpečnosti a Integrovaný záchranný systém Libereckého kraje tu  budou prostřednictvím svých zástupců oslovovat cyklisty  a vysvětlovat jim důležitost nošení cyklistické přilby v každém věku při jízdě na kole. Každý cyklista mimo jiné získá od pořadatele praktický dárek v podobě nejrůznějších reflexních doplňků.

 

por. Bc. Ivana Baláková
2. 5. 2012

 

vytisknout  e-mailem