Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nepozornost sehrála svou roli

TRUTNOVSKO - Zatajení nálezu je trestný čin 

V úterý 21. 5. 2013 se na policisty ve Dvoře Králové nad Labem obrátil s žádostí o pomoc třiatřicetiletý muž, který přišel o osobní věci a nemalou finanční hotovost. Službukonající policista z výpovědi oznamovatele zjistil, že poškozený v neděli odpoledne 19. 5. 2013 navštívil jednu z benzinových čerpacích stanic ve Dvoře Králové nad Labem. Při provádění údržby svého automobilu si muž na poblíž stojící kontejner odložil pracovní desky, uvnitř kterých se nacházely firemní materiály a finanční hotovost ve výši několika desítek tisíc korun. Při odjezdu od čerpací stanice na odložené věci motorista zapomněl. Svou chybu si uvědomil až po několika hodinách. Po příjezdu na místo mladý muž zjistil, že se věci na místě, kam si je odložil, již nenacházejí. Poškozený vyčíslil škodu na 90 tisíc korun. Za přečin zatajení věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na jeden rok.
Každý občan by si měl uvědomit, že se nález nestává jeho majetkem. Nalezenou věc je každý povinen odevzdat na nejbližším městském úřadu, v mimopracovní době potom na Policii České republiky.
Trestní zákoník o zatajení nálezu hovoří jasně: ten, kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení oprávněné osoby, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
Policie České republiky tímto žádá všechny občany, aby si na své osobní věci a jiné cennosti dávali mnohem lepší pozor. Nedávejte nepoctivcům šanci svou nepozorností a někdy až lehkomyslností. 
por. Bc. Udo Ertner
22. 5. 2013 ve 14:45 

vytisknout  e-mailem