Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Nepříjemný podzim života

DĚČÍN - Seniorům bychom měli pomáhat, nikoliv je okrádat ! 

Právě senioři se na sklonku svého života stávají nejčastěji zranitelnými osobami, které se mnohdy od svých nebližších dočkají  na sklonku života dočkají nemilých překvapení a velkého zklamání. Bohužel se mezi námi stále ještě v hojné míře nacházejí lidé, kterým se nepříčí zneužívat stáří a zranitelné seniory. Najdou se tací, kteří nejstarší členy své rodiny přivádí do velmi obtížných životních situací, kterým se důchodci velmi těžko brání. Mezi velmi rozšířené neduhy naší společnosti  patří zneužívání finančních prostředků seniorů a projevování násilí vůči těm, kteří se ve vyšším věku již nemohou s ohledem na úbytek životních sil  tak rychle, efektivně a vehementně bránit jako dřív…
 
Násilí na seniorech zpravidla začíná nenápadně a v jemnějších formách. Pokud se ovšem senior rozhodne násilí na sobě páchané svými blízkými tolerovat, může přerůst v teror, jemuž je v pozdějším čase daleko těžší čelit, natož ho zvládat. Ti, kteří jsou vystaveni jakémukoliv násilí, by v sobě měli najít odvahu se vzniklou situací něco dělat a začít ji okamžitě řešit. Nikoliv tím, že nepřijatelné chování budeme dále tolerovat, ale naopak vyhledat cestu k pomoci. V současné chvíli se jich nabízí ji  několik. Níže uvádím několik důležitých kontaktů, kterých můžete využít :
  • Policie České republiky                                             158
  • Městská policie                                                         156
  • Záchranná služba                                                    155
  • Hasičský záchranný sbor                                        150
  • Jednotné evropské číslo tísňového volání               112
  • Život 90 Senior telefon                                             800 157 157
  • Elpida - Linka seniorů                                                800 200 007
  • Bílý kruh bezpečí                                                      257 371 110
 
Podrobnější informace k problematice násilí páchaného na seniorech naleznete také na stránkách :
Policie České republiky   
Bílý kruh bezpečí  
Elpida  pro seniory  
DONA linka 
 
Přikládám dva případy z poslední doby v okrese Děčín :
 
Ztratila důvěru
 
DĚČÍN -  Místní seniorka se svěřila do péče jednoho ze svých potomků. S důvěrou odevzdala platební kartu a správu svých financí, leč bohužel v těchto dnech plave na povrch zneužití svěřených prostředků a další okolnosti, které ukazují směrem ke zneužívání matky dcerou.  Pro matku jsou odhalené skutečnosti velmi zdrcující. Nejen, že v prosinci loňského roku čelila nesplacenému úvěru, který ve slepé důvěře podepsala, navíc ji na účtu chybí necelých pětadvacet tisíc českých korun, které byly bez vědomí majitelky účtu odčerpány příbuznou. Policisté stojí před prošetřením všech okolností, které ukazují zatím směrem k přečinu krádeže.  
 
Ještě tisícovka !
 
KRÁSNÁ LÍPA – V Krásnolipském domově pro seniory se osmnáctého ledna letošního roku ztratily peníze. Tamní seniorce se z uložené peněženky ve skříni  vytratilo šest tisíc českých korun. Duchapřítomná klientka domova posléze poslechla svou intuici a kontrolou svých úspor odhalila chybějící hotovost. Informaci si nenechala pro sebe a obrátila se na zdejší personál, který přivolal policejní hlídkou. Díky včasného zásahu policistů se podařilo chybějící hotovost ve výši pěti tisíc korun českých zajistit a navrátit zpět okradené ženě. Poslední tisícovka není k nalezení. Krásnolipští strážci zákona sdělili v úterý dvacátého ledna letošního roku podezření ze spáchání přečinu krádeže třiapadesátileté ženě, který bude nadále zpracován ve zkráceném přípravném řízení. Nenechavé ženě  hrozí ztráta svobody až na dvě léta nebo zákaz činnosti.
 
   
Děčín, 21. ledna 2015 
 
nprap.  Petra  Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín
E-mail : krpulk.kr.pis.decin@pcr.cz
Tel.:  974 432 207, 724 156 293

vytisknout  e-mailem