Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nepřiměřená rychlost

PŘÍBRAMSKO - Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit nejen svým schopnostem, ale také autu, nákladu, stavu komunikace a povětrnostním podmínkám. 

Nepřiměřená rychlost je příčinou nejtragičtějších nehod na silnicích. Důvodem přílišného sešlápnutí „plynového pedálu“ je spěch a to, že řidiči chtějí dojet do cíle co nejrychleji nebo dohání zpoždění. Je to však zbytečný hazard. Pár minut, které spěchající motoristé ušetří, nestojí za riziko, které jejich jízda přináší. Kvůli vysoké rychlosti se značně zkracuje čas na bezpečnou reakci a je to obrovská bezohlednost vůči všem v silničním provozu.

Pravidla silničního provozu existují proto, aby účastníky provozu chránila, nikoli bezdůvodně omezovala. Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit nejen svým schopnostem, ale také autu, nákladu, stavu komunikace a povětrnostním podmínkám. Šoféři také nesmí náhle snížit rychlost jízdy nebo zastavit, pokud to nevyžaduje bezpečnost provozu, a omezovat plynulost provozu bezdůvodně pomalou jízdou. Motoristé mohou jet mimo obec rychlostí nepřevyšující 90 km/h, na silnici pro motorová vozidla 110 km/h, na dálnici 130 km/h, v obci 50 km/h a při používá sněhových řetězů 50 km/h. Při přejíždění železničního přejezdu smí řidiči jet nevýše 30 km/h, svítí-li přerušované bílé světlo signálu zabezpečovacího zařízení, smí jet rychlostí nejvýše 50 km/h.

Příbramští dopravní policisté se v květnu během dvou dnů zaměřili právě na překračování rychlosti. Dne 7. a 25. května zjistili při silničních kontrolách celkem 14 motoristů, kteří překročili rychlost mimo obec, dva řidiči překročili rychlost v obci a jeden šofér neměl dálniční známku. Na pokutách hlídky uložily celkem 26,5 tisíc korun.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
komisař
P ČR Příbram
27. květen 2024

Odkazy do noveho okna

nepřiměřená rychlost

nepřiměřená rychlost 

Detailní náhled

nepřiměřená rychlost

nepřiměřená rychlost 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem