Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nepřítomnost majitelů láká zloděje

Zloději zaměřují svoji pozornost na rekreační objekty, které bývají v zimním období opuštěné. (Hlasová schránka 974 221 116) 

V období pozdního podzimu, v zimních a jarních měsících, kdy jsou rekreační oblasti většinou opuštěné, policisté každoročně zaznamenávají největší nárůst vloupání do rekreačních chat a chalup. Jenom včera přišli dva poškození majitelé policistům oznámit vloupání do chalupy. V prvním případě se zloděj vloupal do rekračních chalupy v obci Tažovice na Strakonicku a poškozené majitelce z Prahy způsobil škodu přes 55 tisíc korun. Druhým případem vloupání se zabývají policisté ze Ševětína. Zloděj se vloupal do obytné části domu v obci Dolní Kněžeklady a odnesl si věci za více jak 53 tisíce korun.

Způsob provedení vloupání do rekreačního objektu je ve většině případů shodný. Pachatelé násilím vypáčí buď vchodové dveře nebo okenice. Pak následuje rozbití skleněných výplní oken či dveří. Dalším častým způsobem vloupání do rekračních objektů je poškození zámku vstupních dveří nebo jejich vyražení. V mnoha případech jsou škody způsobené samotným vloupáním vyšší než na odcizených věcech. Jak vyplývá ze zkušeností policistů, pachatelé soustřeďují v rekreačních objektech svoji pozornost buď výhradně na cenné předměty, které dále zpeněží v bazarech či zastavárnách. Získané peníze pak použijí pro vlastní potřebu. Další skupina pachatelů hledá ubytování, teplo a jídlo. V těchto případech jde většinou o lidi bez práce nebo bez domova. Tito pak v objektech pobývají i delší dobu. Poslední skupina pachatelů se zaměřuje na "vydrancování" celého objektu, a to i včetně nábytku.

Policisté v rámci výkonu služby provádí zejména v rizikovém období namátkové pátrací akce, kdy provádí kontrolu rekreačních objektů. Násilné vniknutí do objektu ovšem můžete správnou prevencí omezit i vy. Věnujte ochraně svého majektu velkou pozornost a pro jeho zajištění zvolte takovou formu, která se vám v daných podmínkách a lokalitě jeví jako nejlepší. Policisté doporučují i poradu s odborníkem. Metody pachatelů jsou totiž stále rafinovanější a vynalézavější.

Na závěr pár preventivních doporučení, na která byste neměli zapomenout. Nenechávejte na dosah zlodějů žádné pracovní nářadí, žebříky apod. Ti jich totiž okamžitě využijí k vloupání do vašeho objektu. Nezapomeňte na bezpečnostní zámky, závory, bezpečnostní skla a mříže. Dle dostupnosti vaší chaty či chalupy zvažte i možnost zabezpečení po mobilní síti. Nikdy v rekreačním objektu nenechávejte cenné předměty, starožitnosti, elektrotechniku nebo hotovost. Buďte všímaví ke svému okolí, spolupracujte se sousedy a vzájemně si kontrolujte opuštěné rekreační objekty.

vytisknout  e-mailem