Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nereagujte na reklamy výhodného investování

BEROUNSKO – Poškozený naletěl podvodníkovi a přišel o 250 tisíc korun. 

Berounští policisté se zabývají případem podvodu, při kterém neznámý pachatel pod legendou „výhodného zhodnocení peněz“ okradl poškozeného o nemalé peníze.

Jak to celé začíná? Podvodník umístí na internet či sociální sítě velice lákavou reklamu slibující zisk z vašich investovaných finančních prostředků. Důležité je poznamenat, že pachatelé využívají pro větší důvěryhodnost do svých reklam známé osobnosti či společnosti. Podvodníci využívají profesionálně vypadající investiční platformy, tudíž vše vypadá natolik důvěryhodně, že se pachatelům daří okrást nesmírně velký počet lidí. 

Jedním z nich je 74letý muž, který společně se ženou objevil na internetu reklamu s nabídkou možnosti výhodného investování. Stránku otevřel a zaregistroval se. Hned se mu ozvala žena vydávající se za manažerku investiční společnosti a nabídla mu, že mu pomůže a poradí, jak se vším začít. Po prvotní komunikaci s neznámou ženou se na smyšlených stránkách zaregistroval a poté uhradil dle instrukcí částku 250 eur. Následoval další hovor, tentokrát od muže, který se představil jako investiční bankéř. Ten muži uvedl, že mu poradí a pomůže, jak s investováním začít a co je vše pro to potřeba udělat. První instrukcí bylo stažení aplikace umožňující vzdálený přístup do zařízení a následně zaslání ofoceného občanského průkazu. Senior plnil všechny úkoly, které mu rádoby bankéř diktoval a posléze poslal několik částek v celkové výši přes 130 tisíc korun.

Když se senior chtěl přesvědčit, jak mu peníze vydělávají, volal bankéři na telefonní číslo zpět. Nicméně na dané číslo se již nedalo dovolat. Proto kontaktoval společnost na vysledování a navrácení peněz, která byla v cizím jazyce. Opět se mu ozvala osoba, která naslibovala vrácení „ztracených peněz“, jen v tom hrálo opět roli nainstalování aplikace pro vzdálený přístup. S neznámou volající se pak domluvili, že pro návrat finančních prostředků bude potřeba založit bitcoinovou peněženku, na kterou je potřeba vložit 110 tisíc korun kvůli poplatkům, clu apod. Kvůli důvěřivosti přišel senior o 250 tisíc korun.

Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, za což pachateli v případě zjištění, dopadení a odsouzení hrozí trest odnětím svobody na jeden rok až pět let.

Jak se nenechat okrást?

  • Nikdy neposkytujte vzdálený přístup k vašemu počítači nikomu, koho neznáte.
  • Pachatelé Vás mohou oslovovat například telefonicky, e-mailem, nebo lákavou reklamou. Nevěřte bezhlavě telefonním číslům volajících, protože i ID volajícího může být podvržené.
  • Neposkytujte ani žádné vaše osobní informace nebo informace o vašem bankovnictví či platebních kartách.
  • Pamatujte, že v případě investování je riziko výhradně na straně investora. Volte proto pro zhodnocování svých peněz jen ověřené a renomované investiční společnosti.
  • Nikdy plně nedůvěřujte recenzím, ty může napsat kdokoliv.
  • Nepodléhejte manipulativnímu jednání, fiktivnímu doporučení celebrit, falešným novinovým článkům a už vůbec ne slibům zaručených investic bez rizika.
  • Pokud údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku.

Opětně varujeme před výhodnými investicemi, před inzeráty na internetu, před neznámým volajícími. Kdokoliv se může vydávat za kohokoliv, může nabízet cokoli. Vždy přemýšlejte nad obsahem sdělované nabídky, důkladně si je prověřte. Nikdy si neinstalujte program pro vzdálenou správu. Pokud tak uděláte a přihlásíte se do internetového bankovnictví, umožníte tak podvodníkovi, aby manipuloval s vašimi penězi. Nesdělujte nikomu údaje z platební karty, přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, ověřovací kódy, neposílejte nikomu kopie osobních dokladů. NEBUĎTE DŮVĚŘIVÍ A BUĎTE OBEZŘETNÍ!

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
7. března 2023

vytisknout  e-mailem