Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nerespektoval opakovaných výzev a byl vulgární

BEROUNSKO – Zákrok berounských strážníků byl přiměřený a oprávněný. 

Berounští policisté na základě přijatého oznámení dne 24. února 2021 na policejní služebně obvodního oddělení Beroun prověřovali případ incidentu na Husově náměstí v Berouně, kdy strážníci Městské policie řešili nerespektování vládních nařízení – nenošení roušky nezletilé osoby, která nerespektovala opakovaných výzev strážníků.

Policejním šetřením bylo zjištěno, že nezletilá osoba byla dne 22. února 2021 kontrolována hlídkou MP Beroun pro své protiprávní jednání, a to oznámení o přestupku proti veřejnému pořádku a oznámení o porušování vládních nařízení, které nadále po opakovaných výzvách odmítala dodržovat. V průběhu kontrolní činnosti strážníky slovně napadala vulgárními výrazy. Nezletilá osoba odmítala poskytnout potřebnou součinnost o prokázání totožnosti, ačkoliv byla strážníky poučena, že bude předvedena k zjištění totožnosti na policejní služebnu obvodního oddělení Beroun. Vzhledem k tomu, že nezletilá osoba z místa incidentu začala  svévolně odcházet a nadále strážníky slovně napadala dalšími vulgaritami, strážníci ji opět vyzvali v souladu se zákonem o obecní policii č. 553/1991Sb., aby zůstala stát na místě. Nezletilá osoba i tuto výzvu ignorovala a z těchto důvodů byly použity donucovací prostředky formou hmatů a chvatů, neboť osoba kladla aktivní odpor.

Zákrok berounských strážníků proti nezletilé osobě pro odmítnutí potřebné součinnosti ke zjištění totožnosti, neuposlechnutí výzvy a kladení aktivního odporu byl přiměřený a oprávněný a proveden v souladu se zákonem. 

Na základě prověřování tohoto případu včetně videozáznamu bylo policejním šetřením zjištěno, že při zákroku strážníků MP Beroun nebyly naplněny žádné znaky skutkové podstaty trestného činu, či přestupku ani jiného správního deliktu.

nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR  Kladno
2. března 2021

vytisknout  e-mailem