Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nerespektoval znamení účastníka nehody

NÁCHODSKO – Výsledkem byl čelní náraz 

Sedm dopravních nehod řešili ve čtvrtek 11.12. 2014 policisté náchodského regionu. Některé řidiče zaskočila zledovatělá vozovka, jiné zase zradil jejich špatný odhad. Jeden řidič nezareagoval na pokyn účastníka nehody k zastavení a čelně se srazil s vozidlem objíždějícím zatarasenou silnici.DN vrtulník Hronov
 
O půl sedmé ráno dopravní policisté vyjížděli k nehodě v Jetřichově, na místě bylo hlášeno několik zraněných, a tak tam vylétal i vrtulník.
Z prošetření situace vyplynulo, že řidič osobního automobilu Škoda Fabia, který přijížděl po vedlejší silnici od Jetřichova s největší pravděpodobností nedal přednost řidiči Škoda Superb, který přijížděl po hlavní silnici od Broumova. S úmyslem odbočit vlevo na Broumov vjel do křižovatky bezprostředně před vozidlo. Řidič superbu se sice pokusil vozidlu vyhnout stržením volantu do protisměru, ale auta se přesto v prostoru křižovatky střetla. Vozy zústaly do sebe zaklíněné, rozdělit je a vyprostit z nich osoby museli až přivolaní hasiči. Ve fabii cestovaly včetně řidiče 4 osoby, v superbu byl řidič sám. Letecky byl transportován do nemocnice řidič fabie, dva další spolujezdci byli převezeni na ošetření sanitkou. Celkem tedy byly zraněny tři osoby, všechny nakonec utrpěly zranění lehčí. U řidiče superbu byl alkohol vyloučen na místě dechovou zkouškou, řidiči fabie musela být vzhledem ke zranění odebrána krev. Nehodu policisté dále vyšetřují.
 
Dvacet minut po dvanácté vyráželi dopravní policisté k nehodě mezi Hronovem a obcí Slavíkov.
Řidič osobního automobilu Chevrolet Aveo tam dostal při průjezdu pravotočivou zatáčkou na zledovatělé vozovce smyk a při neřízeném pohybu narazil do zadní pneumatiky protijedoucího automobilu DAF. Od něj se chevrolet odrazil do příkopu a čelem do protisměru své jízdy zůstal stát. Při nehodě byli zraněni dva jeho spolujezdci, on sám, ani řidič protijedoucího nákladního automobilu zraněni nebyli. Dechová zkouška ani u jednoho z řidičů neprokázala alkohol, nehodu policisté dále vyšetřují.
 
Bez zranění skončila nehoda v Náchodě na Kladské ulici u nádraží o půl jedné odpoledne.
Cizinec s nákladním vozidlem špatně odhadl vzdálenost od krajnice a při otáčení zachytil o sloup veřejného osvětlení, který vyvrátil. Nikomu se nic nestalo, řidič dechovou zkouškou vyvrátil přítomnost alkoholu a policisté vše vyřešili jako malou dopravní nehodu.
 
Patnáct minut po čtvrté hodině odpoledne zasahovali nehodáři u dvojité nehody mezi Náchodem a Vrchovinami.
Řidič jedoucí s Chevroletem Aveona rovném úseku nerespektoval pokyn účastníka nehody, aby zastavil a vjel do prostoru nehody. Tam právě jiný účastník nehody kyvadlově řídil dopravu a pouštěl dvě vozidla do protisměru, aby objely překážku na silnici. Řidič prvního objíždějícího vozu ještě stihl najet zpět do svého pruhu, druhý ale už nikoli a střetl se čelně s chevroletem. Ten byl následně odhozen do přilehlého příkopu. Při nehodě utrpěly zranění dvě osoby z chevroletu, řidič z protijedoucího nissanu vyvázl bez zranění. Alkohol byl u obou řidičů na místě vyloučen dechovou zkouškou, hmotná škoda na vozidlech byla vyčíslena na 90.000 korun.
 
O hodinu později, v 16.20 vyjížděli policisté z náchodské nehodovky k dalšímu střetu dvou aut. Tentokrát se střetla dvě auta na křižovatce v Bohuslavicích.
Řidička peugeotu jedoucí po vedlejší silnici od Dobrušky nerespektovala dopravní značku Dej přednost, kterou možná přehlédla a vjela do cesty řidiči octavie. Oba vozy se střetly přední částí v prostoru křižovatky. Při nehodě byly zraněny dvě osoby, řidička peugeotu a spolujezdec z octavie. Oba byli převezeni do nemocnice k vyšetření. Dechová zkouška obou řidičů skončila negativně, nehodu policisté dále prošetřují.
 
Chvilku před půl šestou večer byli náchodští policisté přivoláni k poslední nehodě dne do obce Provodov-Šonov.
Řidič osobního vozu Mercedes-Benz objížděl vozidlo odbočující vpravo a přitom najel na rozmáčený hliněný povrch uprostřed komunikace, do kterého zapadl. Označení „Nerovnost silnice“, kterou byl rozmáčený povrch v jeho směru vytyčen dopravní značkou, možná přehlédl, možná mu nepřikládal váhu. Při zapadnutí si řidič poškodil spodní část vozidla v dosud neurčené výši. Alkohol byl i u tohoto řidiče vyloučen dechovou zkouškou.
 
Dopravní policisté by tak chtěli apelovat na všechny řidiče motorových i nemotorových vozidel, aby v zimních měsících více předvídali a zvláště snížili rychlost jízdy. Namrzlá vozovka není vždy při jízdě patrná, do zatáček se vyplatí najíždět pomaleji, zvláštní pozor by měli řidiči dávat také na mosty a mostky, či úseky silnic v lesním porostu, a také tam, kde není vidět. Měli by počítat s tím, že za zatáčkou může být napříč kamion nebo jiná překážka provozu. Zastavit auto v zimních podmínkách pak trvá mnohem déle, a to už vůbec nemluvě o hazardérech na sjetých nebo dokonce letních pneumatikách.
 
Ilustrační foto/Policie ČR
 
por.Mgr. Eva Prachařová
12. 12. 2014 ve 14. 40 hodin

vytisknout  e-mailem