Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nerespektování soudu se cizincům nevyplatilo

Ostrava, Přerov - během prvních dnů nového roku řešili policisté dva cizince, kteří na území ČR pobývali přesto, že měli udělen trest soudního vyhoštění 

V neděli 3. ledna večer kontrolovali policisté ostravského obvodního oddělení na Českobratrské ulici v centru Ostravy cizince. Jelikož při lustraci v evidencích zjistili, že jednačtyřicetiletý muž prochází v evidenci schengenského informačního systému, předali jej k dalšímu řízení policistům Inspektorátu cizinecké policie Ostrava. Na služebně inspektorátu zjistili, že cizinci byl v roce 1994 Okresním soudem Ostrava uložen trest vyhoštění. Policisté muže, podezřelého z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, zadrželi a zahájili s ním zkrácené přípravné řízení. Pro komplikace, které vznikly pro nedostupnost tlumočníka do albánštiny, v řízení pokračovali v úterý 5. ledna. V současnosti policisté spisový materiál předali na Okresní státní zastupitelství a muže umístili do policejní cele v Ostravě. O jeho dalším osudu rozhodne soud.

Na Inspektorát cizinecké policie Přerov se v pondělí 4. ledna dostavil cizinec s dotazem na náležitosti k vyřízení povolení k pobytu. Lustrací v evidencích ovšem policisté zjistili, že mu Okresní soud Olomouc vydal v srpnu 2009 trestní příkaz, kterým mu uložil trest vyhoštění na 18 měsíců. Pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání policisté s třiadvacetiletým mužem zahájili úkony zkráceného přípravného řízení. Dnes dopoledne vydal samosoudce Okresního soudu Přerov rozsudek, kterým mladému muži uložil trest vyhoštění na dobu třiceti měsíců.
 

vytisknout  e-mailem