Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nesedejte podvodníkům na lep!

TRUNOVSKO - Dvě osoby přišly o více než 700 tisíc korun. 

Během pátečního dne  (18.8.) jsme přijali dvě oznámení o podezření z podvodu, kdy oba poškození shodou okolností bydlící oba na Královédvorsku zareagovali na zveřejněný inzerát na internetu. Dvaadvacetiletý muž měl zájem o půjčku peněz na rekonstrukci bytu. Po kliknutí se mu ozval neznámý muž z nebankovní společnosti, který mu půjčku přislíbil. Aby půjčku muž obdržel, musel nejdříve uhradit různé poplatky. Nejprve za pojištění, konverzi, aktivaci, převody, pokuty a naposledy, když chtěl muž půjčku zrušit, i za zrušení. Na různé účty tak během necelých tří měsíců naposílal téměř 465 tisíc korun.

Druhou poškozenou osobou je 42letá žena, která zase zareagovala na videopříspěvek prezidenta Ukrajiny, a jemuž napsala pochvalný komentář. "Prezident" se ji ozval zpět, začali spolu komunikovat a po nějaké době ji začal vyznávat lásku a plánovat budoucnost. Aby s ní mohl být, musí ji poslat balík s úsporami. Za přepravu však žena musela zaplatit 240 tisíc korun. Jelikož tolik peněz neměla, musela si je půjčit. Od prezidenta, s kterým se znala celý měsíc, měla přislíbeno, že si všechny peníze může vzít zpět z doručeného balíku. Až na upozornění banky, že se pravděpodobně stala obětí podvodu, šla věc nahlásit.

V obou případech policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, za což hrozí trest odnětí svobody na 1 rok až 5 let.

Opětně apelujeme na občany: Nevěřte všemu, co vidíte na internetu a hlavně osobám, s kterými se seznámíte na sociálních sítích. Na internetu se každý může vydávat za kohokoliv! V žádném případě takovým lidem neposílejte žádné peníze, přestože vám slibují modré z nebe.

por. Iva Kormošová
21.8.2023, 13.30

vytisknout  e-mailem