Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Neuposlechl výzvy policisty

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Odmítnutím dechové zkoušky se mladík dopustil přestupku. 

Při další z kontrol dodržování zákazu prodávání a podávání alkoholu mládeži, přišli policisté ve dvě hodiny v noci na sobotu 28. dubna k diskotéce v Uherském Brodě. Na chodníku před diskotékou seděl mladík, kterému evidentně ještě nebylo osmnáct let, a už na první pohled jeho tělesný stav vykazoval znaky ovlivnění nějakou návykovou látkou. Policisté jej vyzvali k předložení občanského průkazu. Mladík toto odmítl. Policisté jej vyzvali k provedení dechové zkoušky, což mladík odmítl také. Policisté jej opět vyzvali k prokázání totožnosti s upozorněním, že pokud svou totožnost na místě neprokáže, bude předveden na policejní oddělení. Mladík odmítl prokázat svou totožnost a odmítl výzvu k následování do služebního auta. Policisté proto použili hmaty a chvaty, mladíka zajistili a eskortovali na policejní oddělení. Tam policisté zjistili totožnost šestnáctiletého mladíka a začali s ním řešit přestupek proti veřejnému pořádku, protože opakovaně neuposlechl výzvu úřední osoby.

Ze zákona je policie v souvislosti s odhalováním a šetřením přestupku oprávněna vyžadovat provedení orientačního vyšetření při podezření na ovlivnění alkoholem nebo jinou návykovou látkou pomocí dechové zkoušky nebo odběrem slin anebo potu. Odmítnutím tohoto orientačního vyšetření, v tomto případě při kontrole zákazu prodávání a podávání alkoholu dětem, se člověk dopouští přestupku proti veřejnému pořádku.

Při kontrole z pátku na sobotu policisté našli čtrnáct přiopilých či opilých dětí, kdy přímo na místě zjistili také přestupce, kteří porušili zákon a dětem alkohol podali nebo prodali. Přistižené děti předávali přímo na místě zákonným zástupcům.


 

30. duben 2012, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem