Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nevídaná drzost podvodníků

HRADECKO - Po obrání sami poškozeného poslali na policii. 

Včerejšího dne se na policejní služebnu dostavil 41letý muž z Hradecka, který oznámil, že se pravděpodobně stal obětí podvodu. Od poloviny března mu měl několikrát volat neznámý muž, který mu sděloval, že má u jejich investiční společnosti tři čtvrtě bitcoinu a že mu ho chtějí poslat. Několikrát poškozený muž volajícího odmítl s tím, že nikdy do kryptoměn neinvestoval a žádné bitcoiny tak nemůže mít. Nátlaku podlehl přibližně po 14 dnech poté, co mu zavolala žena a pohrozila, že pokud si částku nevyzvedne, tak ji pošlou na charitu. Od té doby to jelo jako po másle. Muž si založil kryptoměnovou peněženku, nainstaloval si program pro vzdálenou správu, poslal první částku kvůli finančnímu ověření pak za licenci, na daň z příjmu, další ověření atd. Od poloviny dubna tak muž dohromady odeslal téměř 3,1 mil. korun, přičemž si více jak polovinu této částky půjčil od rodiny, známých, banky i nebankovních institucí.

S čím se královéhradečtí policisté ještě nesetkali je to, že po zaslané poslední částce osoba z investiční společnosti muži napsala, že už po něm žádné peníze chtít nebude, že je to její práce, nemá cenu vést další řeči a že může podat trestní oznámení. Po tomto sdělení konečně muži došlo, že naletěl podvodníkům.

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality zahájili úkony trestního řízení pro podezření z podvodu, za což v tomto případě hrozí pachateli trest odnětí svobody na 2 až 8 let.

Stále apelujeme na veřejnost: Nevěřte neznámým volajícím. Uvědomte si, že kdokoliv se na telefonu či internetu může vydávat za kohokoliv. V žádném případě nikdy neposílejte peníze osobám, které neznáte - tedy pokud o ně nechcete přijít. Neinstalujte si do počítače programy pro vzdálenou správu, čímž pak dáte podvodníkovi možnost mít nad vaším počítačem plnou moc. Nesdělujte nikomu svá přihlašovací hesla do bankovnictví i jakákoliv jiná, potvrzovací kódy, čtěte pozorně, co potvrzujete apod. Své internetové bankovnictví si střežte jako oko v hlavě.

por. Iva Kormošová
18.6.2024, 11.00

vytisknout  e-mailem