Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Než kliknete na odkaz, zbystřete!

LITOMĚŘICKO – Kupující má platit vám a ne vy jemu… 

Pokud něco prodáváte prostřednictvím internetové inzerce, zbystřete! Tato informace může být důležitá také pro vás!

Litoměřičtí policisté evidují v poslední době stále více případů, kdy podvodníci využívají kontaktních údajů z inzerátů, vydávají se za kupující a snaží se prodejce různými způsoby manipulovat k provedení různých plateb nebo poskytnutí údajů k platební kartě.

Nešťastnou zkušenost s takovýmto jednáním měl počátkem března poškozený muž z Litoměřic, který nabízel prostřednictvím internetové inzerce jízdní kolo. Ozval se mu údajný zájemce, který mu po komunikaci přes sociální sítě zaslal odkaz na webovou stránku připomínající stránky přepravní společnosti a následně na stránky připomínající stránky bankovní společnosti. Poškozený zde vyplnil všechny údaje ke kartě včetně PIN kódu. Následně z internetového bankovnictví zjistil, že přišel o více jak 10 tisíc korun.

Obdobný případ evidují policisté také na Lovosicku, kde mladá žena prostřednictvím internetové inzerce prodávala dětskou autosedačku. Také tuto prodávající podvodník přesvědčil, aby mu poskytla údaje o své platební kartě ohledně dopravy přes přepravní společnost. Důvěřivé ženě zmizelo během chvíle z účtu 15 tisíc korun.

Dalším poškozeným se stal muž z Litoměřic, který nabízel na internetovém inzertním portále elektrický bojler. I jeho si vyhlédl neznámý podvodník, který z něj vylákal informace k platební kartě pomocí nepravých internetových stránek přepravní společnosti. Podvodník v tomto případě získal 40 tisíc korun.


Pokud se vás kupující bude snažit přimět k nestandardním postupům, nepřistupujte na platbu. Neplaťte kauce, nedoplatky či přeplatky a především nikam nezadávejte své platební údaje.

Podvodníci nasměrují oběť na předem připravený phishingový web v podobě platební brány. K tomu často zneužívají loga a grafiku různých reálných ověřených doručovacích společností či poskytovatelů služeb. Prodávající osobu velmi často zmanipulují tak, že jim poskytne všechny údaje ke své platební kartě včetně PIN kódu!

Co signalizuje pravděpodobný podvod?

  • Na inzerát reaguje cizinec. Není moc pravděpodobné, že si někdo ze zahraničí najde český inzerát s relativně běžným zbožím.
  • Kupující požaduje nestandardní způsob dopravy, např. prostřednictvím neznámé zahraniční přepravní společnosti, nebo vyzvednutí zástupcem společnosti.
  • Kupující navrhuje nestandardní způsob platby. Příkladem je zajištění jeho platby "přepravní společností", která peníze uvolní, až bude složena záloha nebo bude zboží na cestě nebo platební brána, která vyžaduje údaje z platební karty prodávajícího.
  • Kupující požaduje platbu přes neznámé služby různých nebankovních platebních společností nebo chce platit v kryptoměně.
  • Pro připsání zaslaných peněz má být složena jednorázová platba ze strany prodávajícího, nebo se objeví se komplikace, které vyžadují zaslání platby.
  • Zboží má být odesláno ještě před tím, než prodávající obdrží platbu.
  • Zbystřete vždy, když prodej vybočuje ze standardního modelu.

Oznámení o podezřelém jednání můžete učinit prostřednictvím linky 158 nebo na jakékoliv policejní služebně. Rychlá reakce z Vaší strany je v těchto případech na místě.  Policistům doložte jakýkoliv případný důkazní materiál, který by mohl pomoci k  odhalení pachatele a navrácení Vašich financí.

ViewImage1.jpg

15. 3. 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŔP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem