Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Než začne cyklistická sezóna

Malé opakování pro cyklisty 

Převážná většina cyklistů si neláme hlavu s alkoholem v krvi při jízdě. Mnozí dokonce netuší, že pro jízdu na kole platí v souvislosti s alkoholem a dalšími omamnými látkami stejná pravidla jako pro řidiče motorových vozidel. Tedy absolutní zákaz řídit kolo byť po jednom desetistupňovém pivu. Je ale jasné, že
ilustrační foto policieilustrační foto policie
podnapilý cyklista může zavinit nehodu. Anebo nezaviní, jede podle pravidel, ale někdo ho srazí autem. Pro viníka nehody, ať třeba šílence v automobilu, to bude eso v rukávu. Pokud se skutečně zjistí, že postižený cyklista před jízdou pil, bude na tom rozhodně stavět svoji obhajobu.
 
Je tedy třeba zákon dodržovat a pití alkoholu se zkrátka před jízdou nebo dokonce během jízdy vyhnout. Policie vás totiž může klidně zastavit a dát vám dýchnout. Cyklista pod vlivem alkoholu sice nedostane žádné body, ale jinak mu hrozí stejné sankce jako řidičům. Do jedné promile  v krvi hrozí pokuta 10 – 20 tisíc korun, nad jednu promili 25 – 50 tisíc korun. Stejný rozsah platí i v případě, že po nadýchání cyklista odmítne odběr krve. Nespoléhejte na to, že policie cyklisty nechává být.
 
Speciální akce zaměřené právě na cyklisty jsou čím dál tím častější a výjimkou nejsou ani pokuty. Cyklisté totiž ročně zaviní stovky dopravních nehod pod vlivem alkoholu. Nezanedbatelné jsou i materiální škody, které může opilý cyklista způsobit. Cyklisté nemají povinné ručení, tak je alespoň dobré, aby měli pojištění odpovědnosti z běžného občanského života. Jestliže nemají, musí hradit případnou škodu z vlastní kapsy. A v některých případech může jít až o stovky tisíc korun.
 
Kromě jízdy pod vlivem alkoholu, je také na kole pří jízdě zakázáno kouřit nebo být pod vlivem jiných omamných látek, například marihuany. Pozornost vám mohou snížít i dočasně užívané léky.
 
Zdroj: Besip
 
nprap. Jana Pecoldová
24. 3. 2011

vytisknout  e-mailem