Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nezákonný prodej léků

Ms kraj: Zájemců o léky od doktora a jeho komplice byly stovky. 

Policisté z odboru obecné kriminality krajského ředitelství obvinili dva muže z neoprávněného prodeje léků obsahující psychotropní, nebo omamné látky. Jeden z nich, doktor, léky obstarával. Druhý obviněný je nabízel prostřednictvím internetu. Policisté nyní prověřují veškeré okolnosti případu. Mají před sebou opravdu mravenčí práci spočívající v zadokumentování nespočtu listinných a jiných důkazů, které se počítají na tisíce. Budou také získávat informace především od odběratelů léků. Z hlediska charakteru případu se jedná o první v našem regionu, kdy docházelo k nezákonnému prodeji takového počtu léků, a v roli obviněného je doktor.
leky 1 pripad 13_4_2011.JPG
 
V lednu letošního roku začali „krajští“ kriminalisté z odboru obecné kriminality v úzké spolupráci s kolegy z územního odboru Karviná rozplétat zpočátku zamotané klubko informací, které nasvědčovaly tomu, že někdo prodává ve velkém neoprávněně léky obsahující psychotropní, nebo omamné látky. Vzhledem k závažnosti prvotních informací se do prověřování pustil tým kriminalistů pod názvem „Pangrol“. Brilantní práce policistů přinesla brzo své ovoce. Nyní jsou totiž již dva obvinění ve vazbě. Hrozí jim trest odnětí svobody v rozmezí osmi až dvanácti let nebo propadnutí majetku.
 
Lékař zboží dodával, muž ho prodával přes internet
 
Prvním trestně stíhaným mužem je lékař z Novojičínska, který si vyslechl obvinění ze zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Od zhruba poloviny roku 2007 do doby zadržení, ke kterému došlo letos v březnu, obstaral a prodal ve více než 40 případech na základě předchozí dohody druhému pachateli tisíce balení léků. Z jisté ostravské lékárny odebral jakožto doktor bez lékařského předpisu téměř 6 700 balení více než 90 druhů leků, přičemž přes 5 000 balení obsahovalo dvacítku druhů léků, které jsou označeny jako psychotropní, nebo omamné látky. Lékař takto činil neoprávněně a s vědomím, že léky budou použity pro nezákonný prodej dalších osobám a že některé z nich obsahují návykové látky.
 
Druhým obviněným (ze stejného zločinu) je 37letý muž z Karvinska. Od konce roku 2007 do doby zadržení nabízel a prodával osobám léky, které jsou dostupné převážně na lékařský předpis s vědomím, že obsahují návykové látky. Léky mu dodával obviněný doktor. Muž za uvedené období zaslal desítky druhů léků v řádech tisíců balení, přičemž přes 2 000 balení a asi 6 000 samostatných tablet více než deseti druhů léků obsahovalo psychotropní látky. Obviněný nabízel léky prostřednictvím internetu, například na diskusích s tématikou zdraví, nebo telefonicky.
 
Policisté budou zjišťovat svědky a vyhodnocovat veškeré důkazy
 
Zájemců o nabízené léky byly stovky. Někdo si objednal krabičku, jiný více. Muž je prodával na různých místech Moravskoslezského kraje, například v Ostravě a Havířově. Část však putovala do celé republiky, zejména do Prahy. Cena byla samozřejmě navýšena o „provizi“ pro oba obviněné.
leky 3 pripad 13_4_2011.jpg
 
Kriminalisté zjistili dostatek informací, které opravňovaly dvojici zadržet. Stalo se tak první jarní den letošního roku na Karvinsku ve chvíli, kdy lékař předal muži nové zboží určené k distribuci. Na místo byla vyslána i zásahová jednotka krajského ředitelství. Oba zadržení byli překvapeni, nekladli žádný odpor.
 
Policisté provedli několik domovních prohlídek a prohlídku jiných prostor a pozemků (pozn. vozidlo, ve kterém byly nalezeny různé léky a větší finanční obnos, viz fotografie). Kriminalisté zajistili počítačovou techniku a množství listinných důkazů. Jedná se opravdu o velké množství materiálu (například tisíce listin souvisejících se zasíláním zboží), které je potřeba řádně zadokumentovat a vyhodnotit. Policisté tak dodnes vkládají do svých počítačů různá důležitá související data, která budou muset následně vyhodnotit. Práce je to opravdu mravenčí a musí být provedena velmi precizně.
 
Kriminalisté spolupracují s kolegy z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství, kteří budou vyhotovovat odborné posudky týkající se látek, které léky obsahovaly, a také posudky k zajištěné počítačové technice. Tato zkoumání a zkoumání listinných důkazů budou trvat řádově měsíce.
 
Policisté, kterým práce na případu v žádném případě neskončila, musí dále vyhledat maximální počet osob, kteří si léky objednali a zjistit od nich potřebné informace. Budou také pracovat s případnými informacemi, které jim sdělili obvinění. V této chvíli proto není možné předjímat, jak dlouho obvinění trestnou činnost páchali, kolika lidem byly léky prodány, nebo to, kolik si vydělali. Podle zadokumentovaných skutečností však měl muž z Karvinska prodejem léků utržit miliony korun.
 
                       
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
13. 4. 2011
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem