Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nezapomínejte na reflexní prvky!

TRUTNOVSKO - Sychravé počasí už je tu! 

Trutnovská policie by ráda tímto preventivním článkem připomněla našim občanům, cyklistům a zejména chodcům, že se přiblížil podzimní čas a s ním samozřejmě i sychravé počasí. Nezapomínejte na to, že je vhodné v tomto počasí obléci svršky se žlutou barvou, které je vidět, než oblečení tmavé.  

viditelnost.jpgviditelnost
Je prokázáno, že člověk pohybující se po komunikaci v tmavém oblečení, je z vozidla vidět pouze na vzdálenost 18 metrů. Pokud užijete výrazné, svítivé barvy vzdálenost se prodlužuje, v tomto případě na 37 metrů. V bílém oblečení Vás řidič uvidí již na 55 metrů a s reflexním prvkem na bundě, budete vidět až na 200 metrů!!!

Od 20. února 2016 platí novela zákona, která jednoznačně stanovuje chodcům mimo obec povinnost mít na sobě za snížené viditelnosti reflexní prvky, které jsou viditelné pro všechny ostatní účastníky silničního provozu, tedy zpředu, zezadu i z boku.

V tomto sychravém období je třeba připomenout, že snížená viditelnost není pouze doba od západu slunce po jeho východ, ale i mlha, hustý déšť nebo sněžení, tedy reflexní prvky jsou povinné za těchto podmínek i v denní dobu!

Předměty z reflexních materiálů je nejlepší umístit blízko ke kolenům, na konce rukávů a do úrovně pasu. Důležité je, máme-li třeba jen jeden reflexní pásek, mít ho na straně směrem do vozovky!!!

Zdraví máme jen jedno, nezapomínejte!

nprap. Pižlová Šárka, DiS.
14. 10. 2016, 10:40

Odkazy do noveho okna

viditelnost

viditelnost 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem