Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Neznámá dvojice chtěla obelstít seniorku

BEROUNSKO – Policisté varují před podvodníky. 

Berounští policisté pátrají po dvojici, která se pokusila obelstít seniorku již dobře známou legendou, kterou podvodníci často používají a to, že přišli odečíst stav vodoměru a zároveň nesou přeplatek za vodu.

K tomuto případu došlo dne 3. března 2016, kdy 85letá seniorka cestovala do místa svého bydliště z autobusové zastávky v Berouně, U Černého koně v 9,45 hodin. Na této zastávce k ženě přistoupil muž tmavé pleti, vysoký zhruba 160 cm, silnější postavy, oblečen do dlouhého tmavého kabátu, délky zhruba ke kolenům, na hlavě měl tmavou kšiltovku, hladce oholený obličej, mluvil špatně česky. Ten se ženy zeptal, zda jede domů. Tuto skutečnost mu seniorka nepotvrdila a muž ze zastávky odešel. Po příjezdu ženy do místa bydliště, okolo desáté hodiny, v ulici Jungmannova, v okamžiku, kdy vešla na svůj pozemek, na ni zavolala neznámá žena, vysoká zhruba 168 cm, tmavé pleti, černé vlasy, vyčesané do drdolu, oblečena do tmavých kalhot a tmavého kabátu do pasu, rovněž nemluvila dobře česky. Ta se vydávala za pracovnici vodáren, s tím, že jde provést odečet vodoměru. Seniorka ji proto pustila do sklepa, kde mohla odečet provést. Neznámá žena požadovala od seniorky občanský průkaz a zároveň jí sdělila, že jí nese přeplatek za vodu. Chtěla po ní, aby ji rozměnila dvoutisícovou bankovku, s informací, že přeplatek je tisíc korun. Ačkoliv seniorka neměla v úmyslu ženu vpustit do svého domu, drzá návštěvnice se nenechala odbýt a do domu vešla. Nějaký čas vysvětlovala seniorce, aby přinesla své peníze na rozměnění. Seniorka však nikam pro své peníze neodešla. Pouze uvedla, že má jen drobné v hodnotě nedosahující tisíc korun a ať jí přeplatek pošlou prostřednictvím poštovní poukázky. Na toto jí bylo odpovězeno, že se musí poradit se svým kolegou, který již čekal před domem. Jaké bylo překvapení pro samotnou seniorku, když v muži poznala toho, který ji oslovil na autobusové zastávce. Seniorka zareagovala, že se dnes již potkali a tato skutečnost v muži vyvolala nelibý pocit, který se projevil zrychleným odchodem této dvojice.

Seniorka se nenechala obelstít a zřejmě tušila, že žena čeká na okamžik, kdy se vzdálí pro finanční hotovost, aby zjistila, kde má peníze uloženy a podle klasického scénáře podvodníků, by pak zřejmě využila nestřeženého okamžiku k jejich odcizení. Duchapřítomná seniorka na místo prostřednictvím linky 158 přivolala policisty, kterým celou věc oznámila a sestavila identikity dvojice, které skutečné podobě odpovídají v případě ženy ze 70% a v případě muže z 80%.

Policisté na základě zjištěných skutečností zahájili úkony trestního řízení ve věci porušení domovní svobody. V případě prokázání viny ze spáchání trestného činu porušování domovní svobody hrozí oběma až dvouletý trest odnětí svobody.

V současné době po této dvojici policisté pátrají a žádají veřejnost o pomoc. Jakékoliv informace vedoucí k jejich ztotožnění, nebo skutečnosti týkající se jejich výskytu, nebo kdokoliv se stal terčem jejich jednání nechť se obrátí přímo na policisty z Obvodního oddělení Beroun, nebo na jakoukoliv policejní služebnu, nebo na linku 158.

Zároveň varujeme především starší občany, aby v žádném případě do svých obydlí nevpouštěli žádné cizí osoby. Jakékoliv přeplatky energií se nepředávají tímto způsobem. Vždy poštovní poukázkou nebo prostřednictvím bankovních transakcí. Pokud by lidé měli pochybnosti o legitimitě pracovníků, kteří provádějí odečty, mohou kontaktovat příslušný městský nebo obecní úřad, jehož pracovníci mohou tuto skutečnost ověřit. Zároveň lze kontaktovat přímo konkrétního dodavatele energií, který má o svých pracovnících přehled a vedou jejich evidenci. Jestliže se některý ze seniorů obává být s takovýmto pracovníkem v době odečtu sám, doporučujeme požádat příbuzné nebo sousedy o součinnost.

 

nprap. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
7. března 2016

 

Odkazy do noveho okna

identikit neznámého muže

identikit neznámého muže 

Detailní náhled

identikit neznámé ženy

identikit neznámé ženy 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem