Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Neznámí pachatelé se zaměřili na seniory

Policisté z ÚO Mělník šetří dva případy krádeže peněz 

 

     Policisté z územního odboru Policie ČR Mělník šetří v těchto dnech dva případy, kdy si neznámí pachatelé jako své oběti vyhlédli seniory, využili jejich důvěřivosti, vloudili se do jejich domovů a zde jim odcizili finanční hotovost.

     K prvnímu takovému skutku došlo na Mělníku, kde neznámý pachatel zazvonil dne 8. dubna 2009 kolem poledne u dveří domu , kde žije pětaosmdesátiletá žena. Jednalo se o muže ve věku asi 50 let, vysokého, zavalitější postavy, krátkých tmavých vlasů, oblečeného do tmavě šedých kalhot a světle modré sportovní bundy. Muž měl na tváři znaménko. Pachatel žene sdělil, že má pro jejího syna nějaké peníze a v nestřežený okamžik ženu následoval do domu, kde pod záminkou rozměnění finanční hotovosti rozptýlil její pozornost. Žena odešla do vedlejší místnosti pro peníze, když se vrátila , muž jí sdělil, že rozměnit už nepotřebuje, protože mu peníze veze kolega. Následně z domu odešel. Žena po jeho odchodu zjistila, že jí neznámý pachatel odcizil finanční hotovost ve výši 14 000,-Kč.

     Skoro navlas stejný případ, jen s jiným obsazením se odehrál téhož dne po šestnácté hodině v Liběchově, kde se neznámý pachatel – muž ve věku asi 40 let, cca 175 cm vysoký, tmavší pleti, zavalité postavy, tmavých krátkých vlasů, oblečen do modrých riflových kalhot a modrých riflí  pod záminkou , že přivezl peníze mladým vetřel do domácnosti třiaosmdesátileté ženy. Zde ji požádal o rozměnění, přičemž žena odešla do vedlejší místnosti pro peníze. Když se vrátila, muž jí sdělil, že rozměnit již nepotřebuje. Žena poté peníze zase odnesla. Pachatel si pravděpodobně všiml místa,kam peníze ukryla, protože následně odvedl její pozornost a když z bytu odešel zjistila žena , že jí odcizil finanční hotovost ve výši 60 000,-Kč.

     Policisté v současné době šetří případy jako podezření z trestných činů krádeže a porušování domovní svobody. Touto cestou by chtěli požádat spoluobčany o pomoc  při pátrání po pachatelích výše uvedených skutků. Své informace k případům, nebo k jejich pachatelům mohou občané sdělit na nejbližší oddělení PČR, nebo na linku 158.

    Dále by chtěli policisté touto cestou opět apelovat na veřejnost a zejména na starší spoluobčany, aby byli v jednání s cizími lidmi obezřetní , více dbali na své bezpečí a všímali si osob ve svém okolí. Nevpouštěli nikoho cizího do bytu a v případě, že by se někdo neznámý snažil pod nějakou záminkou ( výhra, odečet elektro a vodoměrů, vrácení peněz příbuzným poškozených atd.) vetřít do jejich domácnosti, aby ho nevpouštěli a neprodleně informovali policisty, kteří na místo vyjedou a provedou potřebná opatření. Tímto způsobem je možné předejít výše uvedené trestné činnosti.

vytisknout  e-mailem