Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Neznámý pachatel využil nezamčených dveří a dostal se do několika bytů

BEROUNSKO – Nezamykáte a nedovíráte vchodové a vstupní dveře? Čtěte dále. 

Hořovičtí policisté v současné době prověřují od úterý 31. října 2023 celkem tři případy neoprávněných vstupů a vloupání do bytových domů a jejich bytů, ke kterým došlo ve dvou hořovických ulicích v okolí nemocnice. 

Z dosavadního šetření vyplývá, že neznámý pachatel pravděpodobně využil špatně dovřených vchodových dveří, nebo znalost jejich kódu, čímž se takto dostal do dvou bytových domů. V jednom z těchto bytovek, přesněji řečeno z jednoho bytu, který byl neuzamčený, odcizil z předsíně peněženku s doklady, platební kartou, finanční hotovostí a v neposlední řadě se ujal i klíčů od auta a místností společných prostor bytového domu. V dalším bytovce, do které se dostal bez jakéhokoliv poškození, se násilím dostal do jedné z poštovních schránek. Z té pak odcizil svazek klíčů od společných místností. Do jednoho bytového domu se dostal až po vypáčení vchodových dveří, kde posléze opět využil nezamčených dveří bytu. Po vstupu do soukromí ale narazil na jeho obyvatele, kterému měl sdělit, že někoho hledá. 

Policisté žádají případné svědky o pomoc při hledání pachatele této trestné činnosti. K jeho popisu svědek uvedl, že se jednalo o muže světlé pleti ve věku cca 35 let. Vysoký byl 175 cm, měl krátce střižené tmavé vlasy, tzv. na ježka a tmavý knír. Na sobě měl v době činu modrou šusťákovou bundu. V případě jakýchkoliv poznatků se obraťte na policisty z Obvodního oddělení v Hořovicích, a to osobně na služebně nebo na telefonních číslech 974 872 710, 602 262 099 nebo využijte bezplatnou tísňovou linku 158.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání 3 trestných činů, a to z krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pachateli v případě jeho dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

V souvislosti s touto trestnou činností bychom chtěli na všechny apelovat, aby byli důslední v dovírání hlavní vchodových dveří a jejich zamykání a rovněž zamykání i dveří o bytů a domů. I když jdete ven jen na chvíli, případně jste doma, DVEŘE ZAVÍREJTE A ŘÁDNĚ UZAMYKEJTE!

V případě, že se k vám do domu nebo bytu dostane cizí osoba a vy se s ní setkáte, zachovejte klid a osobu vyzvěte k opuštění prostoru. Poté IHNED volejte Policii ČR na tísňové lince 158. Policisté přijedou a provedou veškeré potřebné úkony ke zjištění totožnosti osoby a rozhodnou o dalším postupu. 

Co dělat v případě, že již došlo k vykradení obydlí?

  • Nevstupujte do vykradeného obydlí – neprodleně volejte PČR na lince 158
  • Někdy se stane, že u vchodových dveří nepoznáte, že něco není v pořádku. Můžete to zjistit a za nějakou dobu – nicméně i v tomto případě apelujeme na všechny, aby již na nic nesahali a opětovně kontaktovali Policii ČR – zvyšujete tím šanci kriminalistického technika, který může zajistit potřebné stopy, které povedou k objasnění trestné činnosti. V opačném případě tyto šance snižujete na minimum. 
  • Po příjezdu policistů postupujte dle jejich pokynů a spolupracujte s nimi. Důležité je dodání kvalitního popisu odcizených věcí, včetně výrobních čísel nebo i třeba fotografií. 

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje

nprap. Simona Vacherlohnová
preventistka
ÚO PČR Beroun
20. listopadu 2023

vytisknout  e-mailem