Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Nezodpovědný řidič skončil v policejní cele

BŘECLAVSKO: S nákladní soupravou byl na železničním přejezdu v době, kdy projížděl osobní vlak.  

Valtice - O velkém štěstí mohou mluvit cestující z osobního vlaku jedoucího včera ze Znojma do Břeclavi. Stačilo málo a mohlo dojít k závažné nehodě přímo na železničním přejezdu mezi obcemi Sedlec a Valtice.

V 18.13 hod. totiž na uvedeném úseku ohrozil jednapadesátiletý cizinec dopravu svým bezohledným přístupem. S jízdní soupravou, kterou tvořil tahač s návěsem, vjel na uvedený přejezd, i když svítilo červené znamení signalizačního zařízení! Šofér však výstražná světla nerespektoval a nevadilo mu ani to, že se začaly sklápět závory. Jeho nezodpovědnost však gradovala – zastavil v prostoru železničního přejezdu mezi oběma závorami. Za krátký okamžik se k němu začal přibližovat osobní vlak. Duchapřítomný strojvedoucí, který viděl, že přijíždí k přejezdu, kde stojí nákladní souprava, zapnul rychlobrzdu, aby zabránil nehodě. Šofér vozidla se v poslední chvíli také rozjel, rozrazil závoru a naštěstí stihl opustit kolejiště dřív, než došlo ke střetu.

Zarážející je, že cizinec po této napjaté situaci s nákladním vozidlem nezastavil a naopak pokračoval v jízdě. Naštěstí jsme začali přijímat telefonická oznámení o tom, co se stalo, a hlídky okamžitě rozjely pátrání po nákladní soupravě. Řidiče se kolegům podařilo zastavit až v Mikulově nedaleko hraničního přechodu.

V současné době je cizinec umístěn do policejní cely a v nejbližší době mu bude sděleno podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Za uvedené jednání mu hrozí odnětí svobody na šest měsíců až pět let nebo zákaz činnosti. Státní zástupkyně rozhodla, že věc bude zpracována ve zkráceném přípravném řízení. K celé události zbývá dodat, že v osobním vlaku se nacházelo asi padesát cestujících. Strojvedoucí po spuštění rychlobrzdy zkontroloval jejich zdravotní stav a nikdo si naštěstí nestěžoval na žádné zranění.

Policisté provedli u řidiče dechovou zkoušku na alkohol i test na přítomnost drog. Oba výsledky dopadly negativně. Za celou událostí zůstává pouze nezodpovědnost řidiče nákladní soupravy, která mohla zapříčinit tragickou nehodu.

por. Mgr. Kamila Haraštová, 4. května 2016

 

Odkazy do noveho okna

6 vozidlo

6 vozidlo 

Detailní náhled

5 poškoz vozidlo

5 poškoz vozidlo 

Detailní náhled

4 místo

4 místo 

Detailní náhled

3 místo přejezd

3 místo přejezd 

Detailní náhled

2 místo poškozené závory

2 místo poškozené závory 

Detailní náhled

1 místo pošk.závory

1 místo pošk.závory 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem