Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nezvyklý úkryt

Mřp Ostrava - 15.4.2011- V podzemí se snažil před policisty ukrýt 24letý muž 

V podzemí se snažil před policisty ukrýt 24letý muž, nicméně neúspěšně. Dne 11.4.2011 po 05.00 hodině ranní měl muž vniknout do jedné z restaurací v Ostravě-Porubě. Policisté při kontrole objektu následně zjistili rozbité okno, existoval předpoklad, že podezřelý se stálé nachází uvnitř. Proto možné „ústupové“ trasy střežilo několik policistů a na místo byl přivolán psovod se psem, stejně jako strážníci a majitel objektu. Na výzvu k opuštění budovy nikdo nereagoval, psovod nasadil k průzkumu objektu psa Ikara. Pes postupoval důkladně, v zadní části objektu se zastavil v prostoru chodby. Ani fakt skrytého podezřelého v podzemním prostoru, pod kovovým poklopem služebního psa nezmátl. U poklopu se pes Ikar neomylně zastavil a místo označil štěkáním. Po odstranění kovového plátu policisté nalezli schovávajícího se muže a s ním i batoh s dalšími věcmi.
Muž byl zadržen a eskortován na služebnu. Policejní komisař následně zahájil trestní stíhání 24letého muže pro přečiny krádež, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Obviněnému tak hrozí trest odnětí svobody až na tři léta. Muž byl přitom v minulosti odsouzen pro trestný čin krádeže k nepodmíněnému trestu odnětí svobody.
V průběhu prověřování však bylo zjištěno, že muž není podezřelý „pouze“ z jediného skutku spáchaného v objektu, v němž byl zadržen. Dále je muž podezřelý, že odcizil celkem tři kola ze sklepní kóje, kočárkárny a tzv. kolárny z domů v Ostravě-Porubě, buď po překonání zámku nebo dřevěných latí. Dále měl v Ostravě-Hrabůvce rozlomit dva uzamykací mechanismy dveří řeznictví, nicméně měl být vyrušen, proto měl z místa utéci. Ke skutkům došlo v období od 31.1.2011 do 11.4.2011, čtyřikrát se místy činů stala Ostrava-Poruba, jednou objekt řeznictví v Ostravě-Hrabůvce. Škoda na majetku byla předběžně vyčíslena ve výši zhruba 21 000 korun.
V posledním případě (kdy byl zadržen) se měl muž nejprve pokusit vypáčit dveře, úspěšný však být neměl. Následně měl podezřelý rozbít okno, vniknout do restaurace, pokusit se vypáčit automat a vypáčit dveře, načež se měl ukrýt. Při páchání protiprávního jednání měl muž znehodnotit téměř 600 porcí tzv. menu jídel za zhruba 3 500 korun.
Podezřelý se k činům doznal, do podzemní šachtice vlezl proto, že se měl domnívat, že jde o únikovou trasu z objektu. Policisté zajistili také nářadí, nalezené na místě.
 

 

vytisknout  e-mailem