Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Noc dopravních kontrol

V noci na dnešek proběhla ve čtvrtém policejním obvodu dopravně bezpečnostní akce. 

Od páteční osmé hodiny večer do sobotní jedné hodiny ráno prováděli policisté, strážníci, celníci a úředníci magistrátu na celkem dvaceti stanovištích kontroly vozidel projíždějících ulicemi Prahy 4 a 10.
 
Každá z vyjmenovaných složek se při tom v rámci akce věnovala své problematice.
 
Dopravní a pořádkoví policisté se zaměřili na kontroly dodržování všeobecných ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích a přestupkového zákona. V praxi to znamená, že kontrolovali, zda mají řidiči u sebe doklady předepsané k řízení a provozu motorového vozidla, zda před jízdou nepožili alkohol a omamné a psychotropní látky, a zda k provozu používají vozidla, které splňují technické podmínky pro provoz na pozemních komunikacích v plné šíři.
 
Městští strážníci pak na dopravně bezpečnostní akci participovali svým taxi týmem. Už z názvu této jednotky je jasné, co bylo jejich hlavní náplní. Strážnici u řidičů těchto vozidel prioritně kontrolovali, zda mají vozidla vybavena dle zvláštních právních předpisů, tedy zda mají v pořádku a platný například průkaz způsobilosti řidič taxi, koncesní listinu a delší jiné dokumenty. Stejně tak se zajímali, zda splňují předepsané parametry taxametry, kterými jsou tato vozidla vybavena.
 
Celníci pak přímo na místě kontrol zjišťovali, zda některý z řidičů nemá jakoukoli finanční pohledávku vůči státním institucím, což je velice přínosné pro snadnější výběr takových dluhů. Krom toho samozřejmě celníci kontrolovali dodržování i dalších právních norem spadajících do jejich ranku.
 
Úředníci Magistrátu hlavního města Prahy byli na této dopravně bezpečnostní akci přítomni především z toho důvodu, že s případnými hříšníky mohli zahájit úkony správního řízení přímo na místě kontroly, což velice zkracuje správní řízení jako takové. Navíc se tímto opatřením předchází tomu, že by se přestupci následnému správnímu řízení vyhýbali a mařili tak jeho průběh.
 
Výsledky dopravně bezpečnostní akce vypovídají o tom, že takováto aktivita je smysluplná a stále potřebná.
 
Během noci na dnešek zkontrolovali policisté celkem 773 vozidel a 883 osob. Při tom odhalili 130 přestupků, z nichž 118 vyřešili na místě uložením blokové pokuty v celkové výši téměř 55.000,- Kč, zbylých 12 pak předali magistrátním úředníkům ke správnímu řízení. Jednomu řidiči taxi byla za zjištěné prohřešky uložena takzvaná kauce ve výši 10.000,- Kč.
 
Navíce se při akci podařilo zadržet a na policejní služebnu předvést osm osob podezřelých z trestných činů například ohrožení pod vlivem návykové látky, nebo maření výkonu úředního rozhodnutí a další. K tomu ještě policisté vypátrali celkem pět osob v celostátním pátrání.
 
S ohledem na letní měsíce, kdy je důvodný předpoklad většího množství hříšníků na silnicích, provádí pražská policie akce s dopravním zaměřením častěji. Proto shora popsaná akce byla již druhá podobného rozsahu tento týden. V pondělí a úterý provedli obdobné „débéáčko“ i policisté třetího policejního obvod. Bohužel, s podobnými výsledky.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 15. 8. 2015

vytisknout  e-mailem