Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nocleh v chatě přijde cizince draho

LIBEREC - První lednové dny se 47letý cizinec vloupal do rekreační chatky v Křižanské ulici. Zde nocoval a konzumoval potraviny. Prozradil ho kouř z komína. 

Na začátku Nového roku skončil v policejní cele 47letý cizinec. Dne 3. ledna ho zadrželi v jedné z rekreačních chat policisté z oddělení hlídkové služby v Liberci, ulici Křižanská. Muž neoprávněně pobýval v rekračním objektu, kde si uvnitř zatopil, nocoval a kde s i vařil. Tím, že se zde choval, jako kdyby mu chata patřila, upoutal na sebe pozornost všímavých občanů. Prozradil ho kouř vycházející z komína.

Občané, kteří okolí a majitele chaty znají, poznali, že na pozemku a v chatě není něco v pořádku. Na tuto skutečnost upozornili policisty a ti jeli prověřit, kdo chatku obývá. Po příjezdu na místo policisté opravdu zjistili, že se uvnitř nenacházejí skuteční majitelé, ale muž cizí státní příslušnosti. Hlídka muže na místě zadržela a převezla na obvodní oddělení Liberec - Vápenka. Zbytek dne i noci strávil muž v policejní cele. Následujícího dne mu policisté z obvodního oddělení na Vápence sdělili ve zkráceném přípravném trestním řízení podezření ze spáchání přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody. Muž policistům vypověděl, že přijel do České republiky na Silvestra, a protože neměl kde spát, vybral si náhodně chatku. Zprvu se pokusil dostat do chatky vstupními dveřmi, když se mu tento vstup překonat nepodařilo, zvolil jiný způsob. Poškodil skleněnou výplň okna. Uvnitř chatky následně zkonzumoval nějaké jídlo a nápoje. Udělal si takový malý piknik. Ve spíži objevil pečivo, různé pochutiny, nakládané okurky a k tomu si dal vínko. Tímto způsobem muž v chatce vegetoval po dobu tří dnů. Majiteli tak na poškozeném zařízení a zkonzumovaných potravinách způsobil předběžnou škodu kolem 4 tisíc korun. 

Nyní se bude muset cizinec zpovídat za své chování před soudem, kde mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Zde je na místě vyzdvihnout všímavost občanů, kterým nebylo lhostejné, co se se v jejich okolí děje, čímž významně přispěli k dopadení pachatele. 

 

Statistika vloupání do rekreačních objektů:

  2014 2015 (k 30.11.2015)
Oznámeno Objasněno Oznámeno Objasněno
Liberecký kraj 329 80 191 68
Liberecko 83 17 43 21

Pár preventivních rad, jak ochránit svůj majetek a eleminovat riziko vykradení:

- Rekreační objekt si zabezpečte především certifikovanými mechanickými zábrannými prostředky (dokonalý bezpečnostní zámkový systém, odolné dveře, mříže, uzamykatelné okenice).

- Věnujte pozornost zejména stavebním otvorům (vstupní dveře, okna, verandy).

- Pro vyšší standard ochrany využijte elektronickou ochranu, případně připojení na pult centralizované ochrany.

- Objekt mějte správně pojištěný nejen proti krádeži, ale i proti požáru.

- Před neznámými lidmi se nechlubte majetkem, který v něm máte uložený.

- Rekreační objekt nepravidelně navštěvujte i v zimě. Uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly.

- Pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí a poznamenejte si výrobní čísla elektrických přístrojů.

- Cennější věci z objektu odvážejte do bezpečí.

- Při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých osob a aut. Případné svědectví je pro práci policistů důležitým vodítkem. Nebuďte nevšímavý, dnes může zloděj navštívit souseda, zítra se to může stát klidně Vám.

- Při podezření na vloupání do objektu nevstupujte a neuklízejte, věc oznamte ihned policii.


6.1.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem