Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Noční zákroky dejvické linky 158

Policista nejprve zadržel řidiče utíkajícího od nehody. O tři hodiny později pak kolegové ze stejného oddělení zadrželi opilou ujíždějící řidičku. 

První případ se stal včera krátce před půlnocí v Bělohorské ulici. Jednatřicetiletý řidič vozidla značky Mercedes tam ve vysoké rychlosti nezvládl řízení a narazil do zaparkovaného vozidla, které odmrštil a tím poškodil ještě další tři zaparkovaná auta. Z místa se následně snažil utéct, v čemž mu ale zabránil policista z linky 158 v Dejvicích, který byl v té době mimo službu a shodou okolností i poblíž místa nehody. I přes aktivní odpor se policistovi podařilo řidiče na místě udržet až do příjezdu kolegů. Policisté ho pak vyzvali, aby se podrobil orientační dechové zkoušce, což na místě odmítl a následně odmítl i lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. Policisté navíc zjistili, že má tento šofér vysloven platný zákaz řízení, a proto ve věci zahájily úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za to, že se řidič nepodrobil dechové zkoušce ani odběrům, hrozí mu ve správním řízení až padesátitisícová pokuta a další zákaz řízení. Nutno zmínit, že v havarovaném vozidle se v době nehody nacházel také spolujezdec, který bezprostředně po nehodě utekl. Zanedlouho se ovšem vrátil zpět na místo.

O tři hodiny později si pak policisté ze stejného oddělení na křižovatce ulic Slánská a Bazovského všimli vozidla značky BMW, jehož řidička policisty zaujala poměrně nejistou jízdou. Policisté se ji proto rozhodli zastavit a zkontrolovat. Řidička ovšem na jejich opakované výzvy nereagovala a ujížděla až do ulice U Boroviček, kde při průjezdu zatáčkou nezvládla řízení a narazila do sloupu veřejného osvětlení. Havarované vozidlo skončilo ve stráni mimo vozovku. Policisté následně u dvacetileté řidičky provedli orientační dechovou zkoušku, která byla pozitivní s výsledkem přes jedno promile alkoholu v dechu. Sama se navíc na místě policistům přiznala, že vůbec nevlastní řidičské oprávnění, což si muži zákona ověřili v policejních evidencích. Celou situaci navíc na místě neulehčoval ani spolujezdec, který s policisty odmítal spolupracovat. Zadržená dívka byla následně převezena na lékařské vyšetření, kterému se podrobila. Za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky by jí v případě odsouzení hrozil až tříletý pobyt za mřížemi. Pro další vývoj případu budou ovšem důležité výsledky lékařského vyšetření.

por. Bc. Iveta Martínková – 5. 3. 2016

vytisknout  e-mailem