Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Notně posilněn alkoholem

LITOMĚŘICE – Dechovou zkoušku nezvládl 

Za volantem vozidla notně posilněn alkoholem projížděl v nočních hodinách roudnickými ulicemi. Podezřelého 24letého řidiče kontrolovala hlídka policistů, která jej vyzvala k provedení dechové zkoušky na alkohol. Silně opilý řidič však nebyl schopen tuto zkoušku vykonat. Proto byl vyzván k lékařské prohlídce spojené s odběrem krve. Další jízda mu byla zakázána a na místě mu byl zadržen řidičský průkaz. Řidičovo jednání bylo předběžně vyhodnoceno jako přestupek. Po obdržení výsledků odběru krve byli nuceni policisté případ překvalifikovat, neboť řidič měl v době kontroly 2,32 g/kg alkoholu v krvi. Tento týden mu bylo sděleno podezření pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.
Jaký čas potřebuje alkohol, než zmizí z krve řidiče (údaj hod:min).

Kolo změnilo majitele

Nezajištěného kola ze společné chodby jednoho litoměřického panelového domu se zmocnil v noci na úterý neznámý pachatel. Nezjištěným způsobem překonal vstupní dveře a horské jízdní kolo v hodnotě 14 tisíc korun si přivlastnil. Po neznámém pachateli a odcizeném bicyklu policisté pátrají.

Sklep vybílil

Počátkem týdne pravděpodobně v nočních hodinách se vloupal do sklepa u rekreační chaty u obce Žitenice neznámý pachatel. Za použití násilí překonal dveře do sklepa a odnesl plynový gril, elektrické nářadí, hliníkový žebřík, lahev vína, zahradní dřevěnou soupravu a další věci, které zde nalezl. Majitel objektu vyčíslil škodu na více než 17 tisíc korun. Policisté po neznámém pachateli pátrají a ve věci již zahájili úkony trestního řízení pro trestné činy krádeže a porušování domovní svobody.

Doporučení, která mohou pachatele od krádeže odradit.

  •  V prvé řadě je nutné zabránit zloději vstup do objektu kvalitním zámkovým systémem, odolnými dveřmi, mřížemi na oknech a uzamykatelnými okenicemi.
  •  Další důležitou zásadou je neponechávat v chatě nebo chalupě cenné věci. Zloději se zaměřují na elektrické nářadí, rádia, televize, starožitnosti, elektrospotřebiče, sportovní vybavení a další předměty.
  •  V okolí objektu nenechávat žebříky či nářadí, které by pachatel mohl využít k vloupání.
  •  Když máte možnost, požádejte trvale bydlící sousedy, aby vám na vaši chatu či chalupu dohlédli.
  •  Vyšším standardem je určitě elektronická ochrana, jejíž využití samozřejmě záleží na zvážení majitele.

Co dělat je-li rekreační objekt přesto vykraden?

Pokuste se i v takové nepříjemné situaci zachovat klid, nevstupovat bezhlavě do objektu. Možná je tam ještě zloděj, který by mohl ve stresu použít i zbraň. Ihned vloupání ohlaste na Policii ČR a vyčkejte jejího příjezdu. Nikdy neuklízejte po zlodějích – tím poničíte stopy, které mohou být vodítkem pro policii a pojišťovnu. Do protokolu uveďte každou maličkost, může být důležitá pro vypátrání zloděje a věcí.


Litoměřice, 12. 3. 2015, nprap. Pavla Kofrová
Oddělení tisku a prevence Litoměřice
tel.: +420 974 436 208
+420 724 101 966
e-mail: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz
 

vytisknout  e-mailem