Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Nové policejní stanici jsou 3 měsíce

ZBIROH - Vyhodnocení bezpečnostní situace po transformaci obvodního oddělení  

    Od začátku letošního roku platí změna v organizační struktuře Policie ČR, která se dotkla i zdejší součásti policie Územního odboru Rokycany. Stávající Obvodní oddělení Zbiroh bylo "transformováno" od 1.1.2013 na policejní stanici, která je kmenově zařazena pod Obvodní oddělení Radnice. K přeměně tohoto obvodního oddělení na policejní stanici došlo na základě vyhodnocení nápadu trestné činnosti a zatíženosti policistů a jedná se především o změnu výkonu služby. Policejní stanice jsou trvalá detašovaná pracoviště zřízená mimo objekt příslušného obvodního oddělení (Radnice), která zajišťují přímý kontakt policie s občany. Na stanici slouží během dne jeden policista, který zpracovává administrativu, ostatní místně příslušní policisté slouží v terénu. Stálá dozorčí služba je zajištěna z příslušného "kmenového" obvodního oddělení. Tímto opatřením jsme se snažili dosáhnout zvýšeného počtu policistů v ulicích, nikoli v kancelářích, což je základním principem celé reorganizace.  
     Sledovaná data, která v rámci této změny vypovídají o bezpečnostní situaci a případných změnách, jsou pravidelně sledována a vyhodnocována.  Po prvním čtvrtletí fungování lze dle vyhotovené analýzy konstatovat, že změnou Obvodního oddělení Zbiroh na Policejní stanici Zbiroh nedošlo k žádnému nárůstu trestné činnosti, či zvýšení bezpečnostních rizik.        
     Dle níže uvedených počtů je zřejmé, že vzrostl počet šetřených trestných činů o 2 případy. Tyto případy se však týkalí prošetřování náhlých úmrtí osob, která jsou evidována pod čísly trestných činů. Na úseku přestupků byla zaznamenána absolutní shoda. V rámci řešení přestupkového jednání mírně narostl počet přestupků vyřešených v blokovém řízení a počet přestupků v dopravě, což svědčí o větším počtu řešených přestupků v "terénu" a paraelně s tímto by se dal vyvodit i fakt o rozsáhlejším výkonu služby v terénu. Počet zpracovaných čísel jednacích se rovněž nezměnil.

 
Sledované údaje za 1.čtvrtletí roku 2013 v porovnání se shodným obdobím roku 2012 :
 
1.čtvrtletí roku počet evidovaných trestných činů počet zjištěných přestupků administrativní položky (počet čísel jednacích)
2012 21 60 102
2013 23 60 102

nprap. Bc. Jana Tomková
8.4.2013

           

 

 

vytisknout  e-mailem