Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nové pracoviště SIRENE

V souvislosti s přípravou na plnění schengenského acquis v ČR Policejní prezidium připravilo projekt na vybudování nově vznikajícího pracoviště SIRENE, který by pomohl etablování tohoto nového pracoviště v podmínkách Policie ČR.  

Čerpání z projektu Finanční mechanismus Norska CZ 0005 „Vybudování Národní centrály SIRENE a příprava expertů MV ČR a Policie ČR na využívání SIS“
  
Pracoviště SIRENE (jedná se o anglickou zkratku slov Supplementary Information Request at the National Entry, tj.žádost o doplňující informaci k vnitrostátnímu záznamu), je součástí celkového systému schengenské spolupráce a má své protějšky ve všech státech připojených k Schengenskému informačnímu systému. (více např. viz: http://www.policie.cz/clanek/narodni-centrala-sirene.aspx).
Hlavním záměrem projektu bylo vyškolit předem určenou cílovou skupinu příslušníků Policie ČR a vybrané pracovníky MV ČR k plnění  schengenské spolupráce a správnému využívání SIS. Zároveň tím byl sledován další cíl - úspěšný průběh a výsledek schengenského hodnocení. Tyto odborné kontroly prováděné ze strany orgánů EU a expertů partnerských států mají za úkol ověřit připravenost na bezproblémové začlenění ČR do schengenského prostoru při současném zrušení kontrol na vnitřních hranících tohoto společně chráněného prostoru.
 
Dílčí, ale z pohledu fungování NC SIRENE v ČR klíčový přínos projektu spočívá v tom,  že i díky získaným zkušenostem a znalostem ze zahraničních cest hrazených z prostředků grantu,  se podařilo softwarově vyladit vnitřní work-flow systém, který je hlavním pracovním nástrojem NC SIRENE. Ten dokáže automatizovaně zpracovávat mnoho úloh a interaktivně komunikuje s některými dalšími zainteresovanými systémy a přispívá tak k úspěšnému zvládání objemu případové agendy SIRENE.
 
V rámci schengenského prostoru je  považován za velmi zdařilé řešení.  Svědčí o tom i fakt,  se s jeho fungováním se přijíždějí  seznamovat policisté,  zabývající se mezinárodní policejní spoluprací z různých zemí  Evropské unie..
 
Česká policie prezentovala tento systém  i při historicky první evropské konferenci zástupců centrálních útvarů jednotlivých členských států Evropské unie  zabývajících se mezinárodní policejní spoluprací (INTERPOL, EUROPOL, SIRENE), která se konala začátkem března 2011 v Budapešti.
 
Podrobnosti o průběhu naplňování zadání projektu a čerpání finančních prostředků naleznete v přílohách.
 
 
kpt. PhDr. Dagmar Bednarčíková
tisková mluvčí Policejního prezidia

 
 
 
 

 
 


 
Odkazy do noveho okna

Nové pracoviště SIRENE

Nové pracoviště SIRENE 

Detailní náhled

Učebna s vybavením

Učebna s vybavením 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem