Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Nové případy podvedených seniorů

ZNOJEMSKO: Pachatelé požádali o umytí rukou nebo nabízeli odškodné za přežití války. 

     V tomto týdnu jsme začali vyšetřovat další dva případy při kterých došlo k podvodu seniorů. K prvnímu případu došlo v pátek 15. července v obci Stupešice, kde čtyřiaosmdesátiletá žena pustila do svého domu dvě neznámé ženy, které využily záminky umytí rukou a načerpání vody do chladiče svého auta. Seniorka je po chvíli vyzvala k odchodu, ale to již zjistila, že má v domě další tři úplně cizí ženy. Skupinka pěti žen dům nakonec opustila a zdálo se, že je vše v pořádku. Týden po nečekané návštěvě si šla seniorka vyzvednout peníze, které ukládá do zásuvky v obývací stěně. Finanční hotovost ve výši patnácti tisíc korun, která se zde měla nacházet, byla však odcizena.
     Další případ se odehrál včera v dopoledních hodinách v obci Bližkovice. Pachatelé se vydávali za zástupce Spolkové republiky Německo a nabízeli devětasedmdesátileté ženě  zprostředkování finančního odškodnění za přežití druhé světové války ve výši dvaceti tisíc korun, ovdovělým dokonce třicet tisíc korun. Za vyřízení odškodnění však požadovali tři tisíce korun a při tom ještě nabízeli dar v podobě deky a dvou polštářů. Zboží začal jeden z dvojice  mužů předvádět a odvedl tak pozornost seniorky. Tohoto využil druhý muž, který odcizil nezajištěnou hotovost třiceti tisíc korun. Celkově se těmto podvodníkům podařilo starší ženu okrást o třiatřicet tisíc korun.
 
 
Jakékoliv informace k uvedeným případům mohou občané poskytnout na linku 158.
 
Policie České republiky varuje před různými podvodníky a zloději, kteří se snaží využít každou příležitost a především zneužívají důvěřivosti a ochoty. Pod různými záminkami, např. rozměnění peněz, vrácení přeplatků za elektřinu, potřeby vody na zapití léků, nabídky různého zboží, se dostanou do domu a to je pro ně velká příležitost ke krádeži. Nezvěte je dovnitř a zavřete před nimi dveře. Řádně uzamkněte, i když jste ve dvoře nebo na zahradě! Pokud se neznámé vozidlo s podezřelou osádkou objeví v obci, volejte ihned policejní linku 158. Poznačte si registrační značku tohoto auta a snažte se co nejvíce zapamatovat podobu osob. Nedávejte těmto lidem šanci. 
 
 
 
nprap. Bc. Jan Křepela, 22. července 2011

vytisknout  e-mailem