Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nový přístroj pro analýzu DNA

Jihočeský kraj – Realizaci projektu „Pořízení sekvenátoru pro analýzu DNA“ podpořila Nadace ČEZ. 

Kriminalistická genetická laboratoř v Českých Budějovicích se dočkala nového zařízení pro analýzu DNA v ceně za téměř 5,5 milionu korun. Přístroj dokáže velmi rychle srovnávat vzorky DNA. Osmikapilárový sekvenátor, který byl v uplynulých dnech do laboratoře dodán a nainstalován, získalo Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje za podpory Nadace ČEZ a rozpočtu Jihočeského kraje.

por. Bc. Lenka Kozoňová    ck.pis@pcr.cz 

21. dubna 2016

 

Kriminalistická genetická expertíza

Genetická analýza je v současné době nejvíce vyžadovanou expertizou ze všech odvětví na Odboru kriminalistické techniky a expertíz Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje. Každým rokem narůstá počet dožádání o znalecké zkoumání v odvětví genetiky. Kriminalistická genetická laboratoř je v Českých Budějovicích v provozu od roku 2002, kdy se během prvních třech let zpracovaly desítky případů, to znamená řádově stovky stop. V roce 2009, kdy byl zprovozněn čtyřkapilárový sekvenátor, se v laboratoři počet zpracovaných stop navýšil přibližně na 2600, zatímco v loňském roce bylo zpracováno již 3500 stop.

Oddělení genetických expertiz provádí standardní analýzu jaderné DNA, která vede k individuální identifikaci osoby. Porovnáním srovnávacích vzorků se stopami lze jednoznačně určit osobu, jejíž biologický materiál byl zajištěn na místě trestného činu nebo lze identifikovat neznámou mrtvolu. Laboratoř rovněž provádí i speciální analýzu mužského Y-chromozómu. Tato analýza neumožňuje ze své podstaty individuální identifikaci a je používána zejména ve zvláštních případech jako doplňková metoda, např. v případech znásilnění.

Vzhledem k provádění nejrůznějších genetických analýz bylo oddělení postupně vybaveno moderní přístrojovou technikou - původně jednokapilárový přístroj byl v r. 2009 nahrazen čtyřkapilárovým sekvenátorem a nově laboratoř získala za přispění Nadace ČEZ a rozpočtu Jihočeského kraje osmikapilárový sekvenátor. Tento přístroj bude umožňovat analýzu dvojnásobného množství vzorků, než tomu bylo doposud. Nespornou výhodnou je také jeho vyšší citlivost, která v kombinaci s moderní chemií umožňuje analyzovat i stopové množství biologického materiálu zanechaného pachatelem na místě činu. Nový sekvenátor je rovněž uživatelsky mnohem přívětivější, než tomu bylo u jeho předchůdců – využívá technologii radiofrekvenčních štítků, které umožňují automatizovanou kontrolu používaného spotřebního materiálu, dále sám informuje uživatele o nutnosti pravidelných servisních prohlídek a plánovaných údržbách. To vše je významné pro akreditovaný režim naší laboratoře. Sekvenátor je rovněž připraven na použití převratné šestibarevné technologie vedoucí ke stanovení většího množství identifikačních znaků v jednom kroku, čímž se ušetří čas i peníze.     

autoři článku:

kpt. Mgr. Jana Husáková a kpt. RNDr. Patrik Kilian

21. dubna 2016

Odkazy do noveho okna

osmikapilárový sekvenátor-2

osmikapilárový sekvenátor-2 

Detailní náhled

osmikapilárový sekvenátor-3

osmikapilárový sekvenátor-3 

Detailní náhled

osmikapilárový sekvenátor-4

osmikapilárový sekvenátor-4 

Detailní náhled

osmikapilárový sekvenátor-1

osmikapilárový sekvenátor-1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem