Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nový trend - běženci z Gruzie

Mikulov, Jižní Morava - pátý případ zadržení migrantů z Gruzie v srpnu jasně potvrzuje nový fenomén v nelegální migraci.  

Pátý případ zadržení migrantů z Gruzie v srpnu jasně potvrzuje nový fenomén v nelegální migraci.
Včera dne 26. srpna 2009 kolem 18:00 hod v rámci opatření na přijíždějící fanoušky fotbalových utkání policisté inspektorátu cizinecké policie Břeclav v rámci schengenského pátrání kontrolovali osádku osobního motorového vozidla BMW s polskou registrační značkou.
 
Řidič vozidla byl osmapadesátiletý Polák, dalšími osobami ve vozidle pak byli státní příslušníci Gruzie - jeden muž, dvě ženy ve věku 24 až 45 let a dvanáctiletá nezletilá dívka. Stejně tak, jak tomu bylo dosud, běženci z Gruzie policistům při kontrole nepředložili žádné cestovní doklady, pouze průkazy žadatelů o mezinárodní ochranu vydané v Polsku. Tyto doklady cizince opravňují k pobytu pouze na území vydávajícího státu, nikoliv tedy k cestování.
 
Jelikož se všichni cizinci, s výjimkou polského řidiče, pohybovali na našem území nelegálně, bylo s nimi zahájeno správní řízení ve věci vyhoštění z území České republiky. Polský převaděč je trestně stíhán pro trestný čin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Cizinci dnes strávili noc v policejní cele, nezletilá dívka pak v dětském krizovém centru. Po administrativních úkonech budou umístěni v zařízení pro zajištění cizinců a podle mezinárodní smlouvy budou předáni zpět do Polska.
 
Již v minulé tiskové zprávě jsme poukazovali na to, že gruzínští běženci jsou novinkou na poli nelegální migrace, v srpnu jihomoravská cizinecká policie zajistila již pět takových skupin v celkovém počtu 32 osob. V loňském roce jsme přitom zadrželi za celý rok pouze jediného Gruzínce. Dosud přes naše území nejvíce migrovali především Čečenci. Podotýkám, že Česká republika zpravidla nebývá cílovou zemí. Přes naše území míří dále na jih především do Rakouska, Itálie a Španělska.
 
Skupiny běženců z Gruzie - přehled za rok 2008 a 2009:
 
rok
měsíc
případů/osob
2008
březen
1/1
2009
červen
1/4
červenec
1/4
srpen
5/24
 
komisař Roman Pittner
mluvčí cizinecké policie Brno

 

vytisknout  e-mailem