Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Nový způsob páchání počítačové kriminality

JIHLAVSKO: Policisté by chtěli před tímto způsobem okrádání občany varovat 

Kriminalisté na Vysočině se v současné době setkávají stále častěji s novým způsobem páchání počítačové kriminality. Alarmující je, že jsou většinou oběťmi protiprávního jednání ale často také i pachateli nezletilé nebo mladistvé osoby. Policisté by chtěli před tímto způsobem okrádání občany varovat.
 
„Počátkem je pro pachatele pořízení elektronické peněženky. Její zřízení je zdarma a není složité. Je sice individuální, ale k jejímu získání stačí v podstatě registrace z fungující e-mailové adresy bez jakéhokoliv ověřování“, řekl mjr. Mgr. Martin Vaněček, vedoucí odboru analytiky. Do této peněženky lze získat finanční prostředky tak, že se na určité stanovené telefonní číslo (jde většinou o tzv. žlutou linku) mobilním telefonem zatelefonuje, na mobilní telefon pak přijde zpět prostřednictvím sms zprávy číselný kód. Tuto číselnou kombinaci je pak nutné odeslat na předchozí telefonní číslo k ověření uskutečnění platby. Poté jsou peníze odečteny z účtu mobilního telefonu a převedeny do elektronické peněženky. Zvláště u mobilních telefonů s tarifem může dítě podvodníkovi odeslat tímto způsobem peníze opakovaně a rodiče pak mohou přijít o vysoké finanční částky. Obětí podvodníka se může samozřejmě stát i dospělá osoba.
 
„Existuje několik způsobů provedení tohoto podvodu a legendy, pod kterými pachatel z oběti peníze získá lze rychle měnit, dva postupy jsou ale nejčastější“, přiblížil mjr. Martin Vaněček.
  • V prvním případě pachatel poškozeného osloví prostřednictvím komunikace na internetu (nejčastěji na sociální síti facebook) s tím, že se mu zablokoval mobilní telefon a požádá oběť o pomoc. Poškozený, který netuší, že právě komunikuje s podvodníkem, nevidí v pomoci s odblokováním telefonu žádný problém. Pachatel poskytne oběti instrukce o dalším postupu a to, aby zatelefonovala na určité telefonní číslo a poté až obdrží sms zprávou kód, aby ho na stejné číslo poslala. Tuto variantu lze měnit s tím, že poškozeného pachatel požádá, aby mu kód, který mu na telefon přijde, napsal např. prostřednictvím komunikace na sociálních sítích nebo jinou komunikací na internetu. Číselnou kombinaci pro ověření uskutečnění platby, pak pachatel zašle sám.
  • Druhým způsobem je oslovení oběti, která hraje počítačové hry jako člen herního klanu. Pachatel nabídne zprostředkování nejrůznějších herních výhod, např. získání role administrátora, bonusů, lepší výzbroje ve hře. Tato nabídka je pro “zapáleného“ hráče velmi lákavá. Pachatel navíc sdělí, že ho to bude stát jen několik korun, kterou zaplatí za telefonickou komunikaci. Poté oběť podle instrukcí pachatele zatelefonuje na jím uvedené telefonní číslo, a následně buď ověřovací kód odešle sám, anebo ho následně sdělí podvodníkovi.  
„Velkým problémem současné doby je, že některé děti předstihly svými znalostmi počítače své rodiče, kteří je tak nemají šanci varovat před možnými nástrahami a kontrolovat je při jejich činnosti na internetu resp. sociálních sítích“, sdělil vrchní komisař Martin Vaněček. Jak dále dodal, děti se navíc prostřednictvím internetu mohou dostat do nebezpečných situací, do kontaktu s podvodníky a věcmi, kterým ještě nerozumí, nejsou na ně vzhledem ke svému nízkému věku připraveny nebo nedokážou rozpoznat, že to co dělají je protiprávní a uvážit tak následky svého jednání. Jsou velmi důvěřivé a chybí jim nadhled a zkušenosti.
Při kontaktu s dalšími osobami prostřednictvím internetu, nejčastěji na sociálních sítích nebo v herních klanech, komunikují děti s řadou dalších lidí, které samy ani osobně neznají. Lidé zde vystupují anonymně a svoji totožnost můžou libovolně upravovat nebo úplně změnit. Může se tak bohužel jednat i o nebezpečné pachatele a podvodníky. Děti jsou velice důvěřivé a mají tendence velmi rychle i takovému člověku uvěřit a začít ho brát jako svého dobrého kamaráda.
„Je důležité, aby měli rodiče stálou kontrolu nad aktivitami dítěte na internetu, tento dohled by neměl být povrchní. Rodiče by měli mít přehled a znát okruh lidí, se kterými dítě na internetu komunikuje. Nutné je s dětmi mluvit o rizicích zvláště ve vztahu k lidem, které osobně neznají“, doporučil mjr. Martin Vaněček s tím, že je důležité, aby děti věděly, že nesmí lidem, které samy osobně neznají, předávat své osobní údaje, číslo mobilního telefonu a v případě, že takový člověk nabízí nebo požaduje něco neobvyklého nebo nestandardního, by se o tom měly vždy předem poradit s dospělou osobou.
Děti často ani neví, že se staly obětí podvodníka nebo takový čin nechtějí dospělé osobě říct, rodiče by proto měli sledovat a věnovat pozornost každému bezdůvodnému zvýšení nákladů na jeho telefon a u mobilních telefonů s tarifem provádět důkladnější kontrolu výpisu plateb.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
16. ledna 2012

 

vytisknout  e-mailem