Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nulová tolerance

Jihočeský kraj - Policisté se zaměřili na silniční provoz, především na zákaz požití alkoholu a drog. 

Ze soboty na neděli proběhla na území Jihočeského kraje dopravně bezpečnostní akce, pod názvem NULOVÁ TOLERANCE, jejíž cílem byla kontrola řidičů v souvislosti k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a snížení dopravní nehodovosti v důsledku porušování ustanovení o zákazu požívání alkoholických nápojů a omamně psychotropních látek před a během jízdy.

Do akce se zapojilo bezmála 170 strážců pořádku z řad pořádkové a dopravní policie, kdy zastavili a zkontrolovali 891 vozidel. Přitom zjistili 133 dopravních přestupků. Požití návykové látky, kromě zmiňovaných dopravních nehod – viz https://www.policie.cz/clanek/nebezpecny-alkohol-560823.aspx, prokázali v 6 případech. V 22 případech porušili řidiči nejvyšší povolenou rychlost v jízdě. V 20 případech se řidiči nebo spolucestující nepřipoutali bezpečnostním pásem a u 23 motorových vozidel byl zjištěn nevyhovující technický stav.

Mnoho řidičů je jistě „natěšených“ na jarní provoz a chystají se na přezutí svých dvoustopých vozidel ze zimních pneumatik na letní. K tomu můžeme jen doporučit, ať řidiči ještě dva týdny počkají, protože dle platného zákona o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších změn, konkrétně v § 40a je stanoven termín použití zimní výbavy do 31. března. V některých úsecích Jihočeského kraje může být komunikace lehce namrzlá a pak je nasnadě vznik nebezpečí smyku!

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

14. března 2022

vytisknout  e-mailem