Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

O uplynulém víkendu více jak desítka vykradených vozidel

LIBEREC - Zloději řádili zejména v centru města, kde se vloupali do dvanácti vozidel. Způsobili škody za bezmála 230 tisíc korun.  

O uplynulém pátku a víkednu vyjížděli policsté k několika případům vykradených vozidel. Zejména v centru krajského města řádili zloději, kteří se zaměřovali na osobní motorová vozidla a brali si z nich, co se dalo zpeněžit. Policisté zaznamenali celkem 12 případů, kdy pachatel, či pachatelé napáchali škody za bezmála 230 tisíc korun.

Prvních pět případů řešili policisté z obvodního oddělení Liberec - Centrum v pátek 11. února 2016 ráno. Během noci ze čtvrtka na pátek v ulici Wintrova, ulici U Soudu, ulici Sládkova a Metelkova vykradl neznámý zloděj vozidla různých značek - Škoda Octavia, Škoda Superb, Ford Focus, Opel Vectra a VW Passat. Na jejich majitele čakalo v ranních hodinách nemilé překvapení v podobě rozbitých okének. Z vozidla si pachatel odnesl navigace, značkové sluneční brýle, peníze, klíče. Pachatel si nevybíral pouze vozidla zaparkovaná na ulici, ale nedělalo mu problém překonat i zamčené oplocení domu a vykradl i vozidlo zaparkované ve dvoře. 

Ve stejný den řešili policisté krádež i v Liberci, ulici Oblačná, kde se pachatel vloupal do vozidla VW Passat. I v tomto případě zmizela z vozidla celkem hodnotná multifunkční dotyková navigace, kterou zloděj musel vymontovat ze středového panelu auta. V případě této krádeže vznikla majiteli škoda za 80 tisíc korun. 

Další případy vykradených vozidel řešili policisté z obvodního oddělení Liberec - Centrum o víkendu. Tentokrát vyjížděli do ulic Kostelní, Jeseniova a ulice Holého. I tentokrát našli majitelé poškozené výplně některého z oken vozidla. Z vozidel opět mizely značkové sluneční brýle, klíče, ale i parfémy a kytara s pouzdrem a digitální ladičkou. Pachatel si v jednom případě odnesl kromě kytary i indický zvoneček a sadu rolniček a zvonečků. 

Ani počátkem nového týdne nebrala tato trestná činnost konce. Dnes brzy ráno vyjížděli policisté do ulice Sokolská, kde došlo k vloupání do tří osobních vozidel. I v totmo případě si pachatel odnesl celkem hodnotné dioptrické brýle a ve dvou případech odešel s prázdnou. 

Již před deseti dny došlo ve staré části města poblíž vojenských kasáren a botanické zahrady ke vloupání do jedenácti vozidel naráz. Během dvou dnů 2. - 3. března  2016 tu neznámý pachatel, či pachatelé vykradli vozidla různých značek, s celkovou škodou ve výši téměř 80 tisíc korun. Vykradena byla vozidla v ulicích Kryštofova, Emy Destinové, Janáčkova, Na Okruhu, Na Žižkově, Dělostřelecká a na Štefánikově náměstí. Způsob vnikání do vozidel byl u všech případů stejný. Pachatel vždy rozbil jedno z okének. V mnoha případech způsobil větší škodu na poškozeném vozidle než na odcizených věcech, mnohdy si totiž ani nic neodnesl. Tam, kde se přeci jen něco nacházelo, bral zejména navigace, oděvy nebo také jídlo. I těmito případy se nyní zabývají policisté z "Centra".

Ti také již ve všech případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů krádeže, v některých případech i z přečinu poškození cizí věci a po pachateli či pachatelích ve spolupráci s kriminalisty nyní intenzivně pátrají.

V souvislosti s uvedenými případy se obracíme na veřejnost, aby lidé věnovali zvýšenou pozornost zejména tomu:

  •  kde vozidlo parkují, vhodná jsou osvětlená místa, 
  •  zda v něm nenechávají věci, které se stávají lákadlem pro zloděje
  • a zda vozidlo při svém odchodu řádně uzamkli a zabezpečili. 

Pár užitečných preventivních rad naleznete níže v přiloženém dokumentu. 

Zároveň se obracíme na případné svědky, zda si někdo z občanů během uplynulého víkendu nevšiml v daných ulicích něčeho podezřelého. Případné poznatky je možné policistům předávat prostřednictvím bezplatné tísňové linky 158 či na kterékoliv policejní služebně. 


14.3.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem