Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Oba pohřešované houbaře policisté vypátrali

JIHLAVSKO: Seniorka i pohřešovaný muž jsou v pořádku 

Ve středu 10. října se policistům podařilo vypátrat seniorku, která se ztratila v lese při sběru hub. Po čtvrté hodině odpoledne přijali policisté na tísňové lince 158 oznámení o pohřešování ženy. Ta šla původně ještě s další seniorkou do lesa u obce Červený Kříž. Ženy se při houbaření oddělily, a když jedna ze seniorek nemohla přibližně hodinu druhou nalézt, požádala o pomoc. Na místo okamžitě vyjely policejní hlídky. Policisté se zkontaktovali s oznamovatelkou, zjistili popis pohřešované a další informace o lokalitě, kde by se mohla přibližně nacházet. Policisté včetně policejního psovoda začali hned po pohřešované seniorce v lese pátrat. Kolem půl páté večer se policistům podařilo ženu vypátrat na cestě poblíž lesa. Osmasedmdesátiletá seniorka byla v pořádku. Policisté jí odvedli za druhou ženou, obě seniorky poté odjely zpět do Jihlavy.
 
Po dalším pohřešovaném houbaři pátrali policisté ve čtvrtek odpoledne.
Ve čtvrtek 11. října přijali policisté před jednou hodinou odpoledne na tísňovou linku 158 oznámení o pohřešování muže, který odešel v dopoledních hodinách spolu s dalším příbuzným do lesa na houby. V lese mezi obcemi Nová Ves a Rácov se rozešli a domluvili se, že se sejdou na smluveném místě před polednem. Když se však pohřešovaný dlouho nevracel a oznamovatel vyčerpal všechny svoje možnosti, které podnikl k jeho nalezení, obrátil se s žádostí o pomoc na policii.
Na místo okamžitě vyjeli třešťští policisté. Zjistili popis muže a veškeré informace, které by mohly být podstatné pro jeho vypátrání a začali ho společně s policejním psovodem v lese okamžitě hledat. Další policisté prověřili příbuzné a známé pohřešovaného pro případ, že už muž z lesa odešel, bez kladného výsledku. Policisté začali organizovat pátrací akci s nasazením většího počtu policistů a profesionálních i dobrovolných hasičů. V době, kdy se účastníci pátrací akce sjížděli na místo, přítomní policisté dál v lokalitě a jejím širším okolí po pohřešovaném pátrali. Po třetí hodině odpoledne se policistům podařilo pohřešovaného muže nalézt. Byl u silnice přibližně 300 metrů za Batelovem ve směru na Jihlavu. Muž je v pořádku. Uvedl, že se v lese ztratil, delší dobu bloudil a nemohl najít cestu zpátky. Policisté ho převezli na obvodní oddělení, kde si ho následně vyzvedl jeho blízký příbuzný.
 
Konec léta a podzim je období, kdy policisté pátrají v lesích po ztracených osobách častěji. Je důležité, aby lidé, zejména senioři, při procházkách nebo houbaření dodržovali několik zásad. Je vhodné k těmto aktivitám volit známá místa. Pokud je člověk v neznámém lese, měl by se snažit zapamatovat si orientační body, podle kterých pak nejde cestu zpět. Při procházkách nebo houbaření v lese je dobré mít u sebe plně funkční a nabitý mobilní telefon. Pokud se osoba ztratí nebo zraní, může si přivolat pomoc. Zvláště u seniorů a dětí je důležité, aby o tom kam jdou a kdy se přibližně vrátí domů, informovali svoji rodinu nebo známé.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
11. října 2012

 

vytisknout  e-mailem