Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Obavy o maminku vystřídala radost

Rychnovsko – Nevšední poděkování za všední službu. 

Téměř denně se veřejnost na policisty obrací s obavami o své blízké či kamarády, kterým se nemohou dovolat nebo se s nimi jinak kontaktovat. Pro policisty ve službě jsou tyto žádosti znamením pro okamžitý výjezd na místo, neboť nezřídka se může obava o druhé proměnit ve složité životní situace, kdy záleží opravdu na každé minutě. Své o tom ví i dobrovolný tým policistů STOPA, který vyjíždí například pátrat po „horkých“ stopách ztracených osob. 

Před několika týdny se na policisty obrátila i žena s obavou o svou matku, která se měla nacházet na Rychnovsku v místě svého bydliště. Oznamovatelka se s matkou opakovaně pokoušela spojit, ale marně. Její maminka nereagovala ani na její SMS zprávy a ani na telefonáty. Oznamovatelka se bohužel v tu chvíli nacházela v jiném kraji a neměla šanci se za matkou rychle vydat, obrátila se tedy na linku 158 s prosbou o pomoc.

Na místo okamžitě vyrazila dobrušská policejní hlídka, která matku oznamovatelky našla v pořádku doma. Maminka prý jen ve spánku neslyšela mobilní telefon. Policisté tedy oznamovatelce zavolali a uklidnili ji, že je maminka v pořádku doma a ona nemusí mít již žádné obavy. 

Přestože prověření tohoto oznámení netrvalo dlouho, mělo šťastný konec a policisté krátce na to odjížděli řešit další události, oznamovatelka jim poslala za jejich službu upřímné poděkování. „Děkuji policii v Hradci Králové, která po mém volání na linku 158 jela zkontrolovat moji matku...Když mi volali, že je v pořádku, tak se mi zkratoval tlf, takže jsem jim nestihla poděkovat a omluvit se za zbytečný výjezd. Ještě jednou moc děkuji. Poučila jsem se a příště si vezmu kontakty aspoň na její sousedy…“ píše policistům žena. 

Zvlášť v této pro nás všechny nelehké době doporučují policisté být v kontaktu se svými blízkými, a nejen s nimi.  Je také dobré, jak sama pisatelka uvádí, mít spojení například na jejich důvěryhodné sousedy a podobně. Chybějící kontakt s rodinou je pro mnoho seniorů bezesporu v této době, kdy platí vládní opatření s různými omezeními, velkou komplikací. Této situace, kdy bývají senioři více izolováni, pak mohou snáz zneužívat ti, kteří se pod různými legendami mohou snažit získat u seniorů důvěru a následně je například okrást nebo podvést. Častější, byť i telefonický kontakt s rodinou nebo důvěryhodnými sousedy či kamarády, může seniorům poskytnout větší bezpečí a v nouzi i dostupnější pomoc. 

mjr. Ing. Magdaléna Vlčková, MBA
6.11.2020

vytisknout  e-mailem